Kirjoitukset avainsanalla taide Jeesuksen kaste

Jordanian Monte Nebolla olevassa ortodoksikirkossa oleva lattiamosaiikki on valtava. Yksi osa siitä esittää Jeesuksen kastetta. Johannes Kastaja noudattaa tarkasti yleistä tapaa kuvata häntä kamelintaljassaan ja takkutukkaisena. Piikkiset pensaat muistuttavat jatkumosta Vanhasta Testamentista alkaen. Ne ovat viittaksia Mooseksen palavaan pensaaseen. Johannes oli profeetta samoin kuin Mooses.

Jordan virran veteen on saatu mosaiikeillakin veden tuntu. Kalojakin siihen on kuvattu. Tämän teoksen persoonallisuus tulee tavasta kuvata Jeesus ristinmallisen lautan päällä. Se muistuttaa tulevasta ristinkuolemasta. Ristin alla on neljä käärmettä. Käärmeet ovat tässä perisynnin symboli. Jeesus on kuvattu tallomassa ristinkuolemansa kautta perisynnin jalkoihinsa..

Ylhäältä hänen ylleen laskeutuu Pyhä henki valkean kyyhkysen hahmossa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on vanhasta pakanataiteesta jäänyt tapa kuvata virtaa joenjumaluutena. Pienikokoinen ihmisen hahmo veden päällä on Jordanjoen persofinikaatio, joen henki.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat