Kirjoitukset avainsanalla tapa

Uuden vuoden tapoja on maailmalla lukemattomia. Italiassa kaikkien sekä miesten, että naisten tulisi käyttää punaisia alusvaatteita. Nykyisin sen sanotaan yksinkertaisesti tuovan onnea uudelle vuodelle. Alun perin se oli roomalaisten tapana hieman samasta syystä, kuin on käytetty ilotulitteita ja räjähteitä. Räjähteet karkottivat pois pahat henget ja punainen väri veren värinä auttoi taas voittamana pelon sotatantereella. Toisaalta, jos alusvaatteet ovatkin olleet muun väriset, ei se haittaa. Brasiliassa vaatteiden tulisi olla nimittäin kullan tai valkean värisiä.

Japanilaiset voivat aloittaa vuotensa puhtaalta pöydältä. Ainakin he, jotka noudattavat vanhaa traditiota mennä temppeliin juomaan sakea perheen kanssa. Samalla he temppelissä kuuntelevat 108 kongin iskua. Uskomuksen mukaan ihminen ehtii vuodessa tehdä 108 väärää tekoa. Nämä kongin lyönnit puhdistavat ihmisen niistä sadastakahdeksasta pahasta teostaan.

Ecuadorissa ja Perussa tehdään nukkeja paperimassasta ja ne poltetaan. Idea on sama, kuin Italiassa, jossa ikkunasta taas heitetään sirpaleita ja rikkoontuneita tavaroita ikkunasta ulos. Espanjalaiset taas joka vuoden alussa laittavat astiaan kotonaan pähkinän. Se kerää kaiken negatiivisen ja pahan.  Uuden vuoden koittaessa vanha pähkinä tuhotaan ja uusi laitetaan astiaan. Näillä kaikilla rituaaleilla luonnollisesti viitataan vanhan taakse jäämiseen ja uutta kohden astumiseen.

Tapoja on monia, kaikki yhtä hyviä. Minä toivotan kaikille lukijoilleni tapahtumarikasta vuotta 2017.

Toivotukseni teen vanhan Välimeren alueen toivotusta hieman mukaillen: Olkoon tammikuunne täynnä huhtikuun aurinkoa, heinäkuunne olkoon viileä ja maaliskuunne lempeä. Olkoon päivänne ilman iltaa ja merenne myrskytön. Olkoon teillä päivittäin tuoretta leipää. Olkoon koira kissan ystävä. Jos toivon teille jo aivan liikaa, niin antakoon uusi vuosi teille ainakin hymyn kasvoillenne.

Kuvissa hyvästellään vanha vuosi auringonlaskun kera ja uusi vuosi toivotetaan tervetulleeksi auringonnousun avulla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat