Portugali on kiehtonut mieltäni viimeaikoina yhä enemmän ja enemmän. Olen mielessäni pyöritellyt portugalilaisuutta. En toki ole Portugalin asiantuntija, mutta siellä on muutamia asioita, joista soisin muidenkin valtioiden ottavan oppia. Se on minun tietojeni mukaan ainut Euroopan maista, joissa tavallisten kuvaamataiteen ja musiikin lisäksi oppivelvollisuuskoulussa opetetaan myös teatteria. Teatteri on oiva keino oppia eläytymään toisen ihmisen elämään. Ajattelisin, että e voi parhaimmillaan opettaa ymmärtämään kanssaihmisiä paremmin.

Johtuuko se sitten teatteriopetuksen vaikutuksesta ihmisyyden ymmärtämiseen, mutta Portugalin hanke verosta on minusta hieno. Portugali tunnustaa ihmisen kerta kaikkiaan holistisena kokonaisuutena. Ihmisen hyvinvointi ja terveys ei ole vain sairauden poissaoloa. Ihminen voi hyvin, jos hänen on hyvä olla fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti. Ympäristö vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ratkaisevasti. Myös se, mitä ihminen näkee ympärillään, on oleellinen osa hyvinvointia. Niinpä Portugalissa ajatellaan että ihminen, joka näkee ikkunastaan toisen talon seinän tai parkkipaikan ei voi olla yhtä onnellinen kuin hän joka katselee puistoon tai merimaisemaa. Kaunis maisema parantaa elämä ja voi olla jopa luksusta. Toki me tiedämme tämän jo asuntojen hinnoista. Mutta Portugali on päättänyt vähentää veroja niiltä, joiden maisema ei tuota mielihyvää. Kun kerroin tästä eräälle porukalle, he pyörittelivät päätään kauhistuneina sanoen, että idea on älytön. Minä jäin oikein miettimään asiaa ja tulin tulokseen, että päinvastoin: se on loistava idea. Huomautettakoon, että kyse ei nyt ole verojen nostosta vaan verojen alennuksesta heille, joilla on kurja näkymä kotinsa ikkunasta. Idea on minusta hyvä siksi, että se muistuttaa hyvinvoinnin käsitteen moninaisuudesta. Meillä jatkuvasti kuulutetaan hyvinvointi yhteiskuntaa. On syytä kuitenkin muistaa, miten laaja hyvinvoinnin käsite on. Sitä paitsi kaikille hyvinvointi ei ole sama asia. Tässä asiassa olen portugalilaisen hyvinvoinnin kannalla. Kaunis maisema on merkittävä mielihyvän aiheuttaja.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla