1890-luvun lopulla impressionistimestari Claude Monet vetäytyi Pariisin kaupunkilaiselämästä ja sen kuvaamisesta maaseudulle Givernyyn rakennuttamaansa huvilaan. Hän maalasi sen pihalla olevaa lummeallasta lukemattomia kertoja. Hän kertoo lummeteoksissaan lyyrisen kauniisti todellisuudesta, joka on häilyvä ja herkkä kuin veden päällä kelluva lumme. Saman aiheen avulla kuvatessaan sitä lukuisina eri hetkinä, hän kuvaa myös omia tunteitaan: toisinaan intohimoisia, toisinaan, kuten tässä melankolisia. Monet teki yhteensä noin 250 eri versiota lummealtaastaan. Sillä hän todistaa vahvasti sitä, kuinka aiheen saman pysyessäkin, taiteilija voi sen saman aiheen avulla kuvata lukemattomia eri sanomia.  Hänen pensselinjälkensä on tässä ylimalkainen. Hänen teoksensa ennustaakin jo monia vuosikymmeniä myöhemmin alkavaa informaalia taidetta ja sen tyylikeinoja.

Kommentit (2)

Alankomaalainen
3/2 | 

Hei Liisa, kiitos taidejoulukalenterista. Jos joskus uudelleen teet sen, voisitko kiinnittää huomiota joulukuun 6. päivään, Nikon nimipäivään. Meillä Alankomaissa 5.12. on Sint Nicolaas'in syntymäpäivän aatto, jolloin jaetaan lahjoja kuten Suomessa jouluna. Jouluna ei perinteisesti tässä maassa jaeta lahjoja. Kuitenkin uudet virtaudet elävät ja nykyään molempia lahjanjakelupäiviä vietetään useissa perheissä. Luultavasti lahjapaljous jaetaan molempien päivien kesken. Googlaamalla löytyy lisää tietoa Sint Nicolaas'ista. Sitten toivoisin vielä kertomustasi ja selitystä Tapaninpäivästä. Muistan harmaasti jonkinlaisen taideteoksen Stephanista. En ole uskovainen tai uskonnollinen, vaan kiinnostunut taiteesta ja perinteistä.

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
4/2 | 

Olet oikeassa. Pyha Nikolaus olisi syyta muistaa. Ensikerralla. Espanjassa on siten sama, etta lahjoja ei ennen jaettu jouluna vaan loppiaisena. Nykyisin cahan molempina! Hyvaa adventin
aikaa!

Liisa Vaisanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla