Kirjoitukset avainsanalla svastika

Symbolisunnuntai johdattaa hyvinvointikuvion alkujuurille.

Kuvassa on kuvio, johon törmäämme usein talojen koristekuvioissa. Sen nimi on meanderi. Se on luonnontieteellinen termi, joka tarkoittaa tasankojoen silmukkamaista mutkaa. Taustalla on Maiandros-joki. Se oli juuri tällainen silmukkamaisesti etenevä joki nykyisen Turkin alueilla. Joen pituus on 529 km. Sille kreikkalaiset antoivat nimen Maiandros.

Kreikkalaiset alkoivat käyttää erilaisia toistuvia, geometrisiä kuvioita reunakoristeina. Tällaista toistuvaa motiivia kutsutaan taiteessa nimellä meanderi. Koristeita näkee arkkitehtuurin lisäksi muun muassa keramiikassa. Tässä kuvan meanderissa on helppo erottaa niin sanottu svastika kuvio. Käytännössä tässä siis meanderi muodostuu toisiaan seuraavista svastikoista eli hakaristeista. Sana svastika tulee sanskriitin kielestä. Sana svasti tarkoitti hyvinvointia (su=hyvin ja asti=voida).

Joki toi luonnollisesti hyvinvointia alueille, joten kuvion symboliikka hyvinvoinnin symbolina on helppo ymmärtää. Svastikaan yksistään liittyy myös auringonkehrä symboliikka. Aurinko myös lisäsi hyvinvointia. Symboli tässäkin on ehdottoman positiivinen. Svastika on mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten alun perin pelkkiä hyviä ajatuksia herättävä symboli voikin esimerkiksi poliittisten toimien tähden saada negatiivisen ja ikävän maineen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat