Kirjoitukset avainsanalla Borgia

Sarjassamme ihmeellinen keskiaika symboleineen on vuorossa hävyttömän hauska juttu.

Ferraran ruhtinaskuntaa hallitsi 1200-luvulta aina vuoteen 1598 saakka Este-niminen suku. He olivat suuria taiteen ja kulttuurintukijoita. Ferraraan perustettiin yliopistokin jo 1300-luvulla. Este-suku tienasi valtavanomaisuutensa sotimalla. He olivat taitavia palkkasotilaita ja palvelivat toisinaan paavin ja toisinaan keisarinkin joukoissa. Heidän sukunsa oli täynnä vahvoja persoonallisuuksia aina sivistyneestä Leonardo d´Esteestä, aikansa viisaimpana naisena pidettyyn Isabelle d´Esteen ja Alfonsoon, joka perusti tykinkuula tehtaan ja meni avioon Lucrezia Borgian, paavin tyttären kanssa. Yksi hieman tuntemattomampi, nimittäin Obizzo d´Este, joka eli 1200-luvulla on keksinyt leivän mallin, jota yhä Ferrarassa leivotaan. Se leivotaan kaksiosaisena ja yleensä halkaistaan enne pöytään tarjoamista. Nykypäivänä leikkaus tehdään siten, ettei nykyajan herkkä mieltä loukata.

Obizzo d´Este oli sitä mieltä, että ruokapöytä on nautiskelun paikka. Hän sanoi haluavansa nauttia syödessään kahdesta hänelle maailman parhaasta asiasta: hyvästä leivästä ja naisesta: rakkauden ja elämän antajasta. Niinpä hän suunnitteli leivän mallin, jossa on naisen jalat ja niiden välissä luonnollisestikin vulva.

Kun katselee Ferraran leipää tarkemmin huomaa, että on nerokkaasti suunniteltu. Siinä tosiaan on kahdelle puolelle levittyvät naisen jalat sukuelimineen. Kun leivän halkaisee oikealla tavalla, sitä voi herkempi mieli pitää jopa sekstistisenä. Leipä on kuitenkin historiallinen dokumentti 1200-luvun tavasta ajatella ja elää. Jos mieli vulvasta ruokapöydässä järkkyy, kannattaa tehdä, kuten suurin osa nykyisistä ferraralaisista tekee: he halkaisevat leivän eri suuntaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat