Kirjoitukset avainsanalla rokoo

Jean-Marc Nattierin maalaus, jossa hän kuvaa Tourneillen markiisitarta aamunsarastuksena on tyypillinen rokokoo teos. Olen aiemmin tulkinnut jo teoksen blogissani mielenkiintoisen symboliikan kannalta. Tällä kertaa me kiinnitämme huomiomme teoksen rokokoo piirteisiin. Rokokoon vuosisata 1700-luku on selkeästi naisten kulttuurin aikaa. Kulttuurielämää johtivat naisten pitämät salongit 1700-luvun suurkaupungeissa. Niissä kokoontuivat valistusfilosofit. kirjailijat, taidemaalarit ja muusikot. Maalaustaiteessa tyyli muuttuu hienostuneemmaksi jopa sievisteleväksi. Värikartta kevenee barokin tummista sävyistä ilmavammiksi ja usein kohden pastellisävyjä.

Valistuksen, joka uskoi ihmisen hengen voimaan, hengessä ihmiset kuvataan usein ylimaallisina ja jumalallisina. Tämä teos on sellaisesta kuvaamisesta tyyppiesimerkki. Rouva on nostettu taivaalle ja hän kuvaa allegorisesti aamua sekä samalla maailman peruselementtejä. Rokokoo etsii keveyttä myös sommitelmiinsa ja tekee sommitelman usein ziczacin muotoon. Tässäkin, jos seuraamme naisen asentoa hänen ojennetusta käsivarrestaan aina varpaisiin saakka, huomaamme hänen vartalonsa kuin kiemurtelevan teoksen keskilinjan ympärillä.

Rouvan päänyläpuolella on Venuksen tähti, joka viittaa rakkauteen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat