Kirjoitukset avainsanalla punainen

Edellisen symbolisunnuntain jatkeena vuorossa on nyt kesää kuvaava allegorinen naisen hahmo.

Tässä kuvassa jo puhjenneita kukkia on paitsi korissa myös tytön hiuksen ruusussa. Usein näihin kuviin liittyy myös avoimemmin naisen seksuaalisuuden kuvaus. Osaatko arvata, missä kohtaa kuvaa on viite kesään hedelmällisenä naisena?

Keväällä kylvetään siemen ja luonto on raskaana. Kesällä korjataan satoa. Luonnon kiertokulun vuosittainen kuvaaminen perustui vuosisatojen ajan luonto-äiti vertaukseen, jossa hedelmällisen maan ja synnyttävän luonnon symbolit ovat tyypillisiä.

Kyllä vaan: viite kesään on rinnoilla olevissa ruseteissa. Tumman punainen väri viittaa rohkeammin seksuaalisuuteen, etenkin, kun se laitetaan avattavissa olevaan rusettiin. Rusetit ovat harkitusti naisen rintojen kohdalla.

Tyypillistä onkin, että kevät ja kesä kuvataan juuri naisen hahmoina. Talven tyypillisin allegoria kuva on vanha mies.

Teos on Henry Nelson O´Neilin maalaus 1920-luvulta. Se sijaitsee Ranskassa Carcassonen taidemuseossa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuva kertoo ihmisen ja luonnon kohtaamisesta. Maalauksen maalasi Jean-Baptiste Léonard Alexis Daligé de Fontaney 1800-luvun puolivälissä. Tapahtuma paikka on Pyreneiden vuoristo alue, jossa pikkutyttö ja hänen saattajansa kävelevät tiedostamatta verenhimoisen karhun läsnäoloa. Kuva antaa samalla viitteen vanhaan eurooppalaiseen kertomukseen Punahilkasta. Kuuluimmat versiot sadusta ovat Charles Perraultin 1697, ja Grimmin veljesten versio 1857. Tarinan alkuperä on paljon vanhempi. Tiedämme varmasti, että tarinan varhaisia versioita on kerrottu Ranskan hoveissa jo 1300-luvulla.

Perraultin versiossa on selkeä moraaliopetus. Hän lopettaa tarinansa sanoen: Tästä kertomuksesta opimme, että lapset, etenkin nätit, hyvän perheen tytöt tekevät väärin luottaessaan tuntemattomiin. Silloin käy juuri niin, että susi syö. Kaikki sudet eivät ole samanlaisia. Pitää varoa myös niitä, jotka ovat kiltin ja ystävällisen näköisiä ja kohteliaita. Jotkut sudet esittäytyvät kadulla, ovat mukavia ja haluavat seurata neitoja jopa kotiin saakka. Nämä sudet ovat juuri niitä kaikkein vaarallisimpia.

Perrault vie kertomustaan selkeästi seksuaalisen varoittamisen suuntaan. Varhaisemmissa versioissa, joita meillä ei ole enää kirjallisina jäljellä, on ilmeisesti petona ollut, ei susi vaan jonkinlainen hirviö, joka oli nainen. Siksi on toisinaan tarinan taustalla haluttu nähdä Euroopan suuret nälkävuodet 1315-1317, jolloin Euroopassakin oli kannibalismia. Siinä siis varoitettiin yleensä luottamasta kehenkään ja muistutettiin siitä, että nälkäinen ihminen jopa syö toisen.

Punainen väri on mielenkiintoinen. Miksi punahilkan hilkka on punainen eikä vaikkapa sininen, joka oli keskiajalla tyypillinen naisten vaatteiden väri?  Punainen on perinteisesti, jo Raamatusta alkaen saattanut olla prostituoitujen väri. Keskiajalla metsissä asui itseään myyviä naisia. Punainen hilkka voisi siis viitata Punahilkan maineeseen naisena. Toisaalta varhaisissa versioissa tapahtumasarja on helluntaihin liittyvä. Pyhän hengen väri on myös punainen. Silloin kyse olisi suojelusta, hieman suojelusenkelin tapaan, joka tässä tapauksessa onkin punainen hilkka.

Tämä romanttinen teos on hieno yksityiskohdiltaan. Vaaran tunne on todellinen. Mutta miten sinusta teoksessa käy? Joutuuko punahilkka pedon suuhun vai pelastuuko hän? Taustalla näkyy jo saduissakin mainittu metsästäjä. Toisinaan taulukin saattaa jättää ratakisun katsojan mielikuvituksen varaan. Miten sinä näet tämän tarinan lopun?

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Uuden vuoden tapoja on maailmalla lukemattomia. Italiassa kaikkien sekä miesten, että naisten tulisi käyttää punaisia alusvaatteita. Nykyisin sen sanotaan yksinkertaisesti tuovan onnea uudelle vuodelle. Alun perin se oli roomalaisten tapana hieman samasta syystä, kuin on käytetty ilotulitteita ja räjähteitä. Räjähteet karkottivat pois pahat henget ja punainen väri veren värinä auttoi taas voittamana pelon sotatantereella. Toisaalta, jos alusvaatteet ovatkin olleet muun väriset, ei se haittaa. Brasiliassa vaatteiden tulisi olla nimittäin kullan tai valkean värisiä.

Japanilaiset voivat aloittaa vuotensa puhtaalta pöydältä. Ainakin he, jotka noudattavat vanhaa traditiota mennä temppeliin juomaan sakea perheen kanssa. Samalla he temppelissä kuuntelevat 108 kongin iskua. Uskomuksen mukaan ihminen ehtii vuodessa tehdä 108 väärää tekoa. Nämä kongin lyönnit puhdistavat ihmisen niistä sadastakahdeksasta pahasta teostaan.

Ecuadorissa ja Perussa tehdään nukkeja paperimassasta ja ne poltetaan. Idea on sama, kuin Italiassa, jossa ikkunasta taas heitetään sirpaleita ja rikkoontuneita tavaroita ikkunasta ulos. Espanjalaiset taas joka vuoden alussa laittavat astiaan kotonaan pähkinän. Se kerää kaiken negatiivisen ja pahan.  Uuden vuoden koittaessa vanha pähkinä tuhotaan ja uusi laitetaan astiaan. Näillä kaikilla rituaaleilla luonnollisesti viitataan vanhan taakse jäämiseen ja uutta kohden astumiseen.

Tapoja on monia, kaikki yhtä hyviä. Minä toivotan kaikille lukijoilleni tapahtumarikasta vuotta 2017.

Toivotukseni teen vanhan Välimeren alueen toivotusta hieman mukaillen: Olkoon tammikuunne täynnä huhtikuun aurinkoa, heinäkuunne olkoon viileä ja maaliskuunne lempeä. Olkoon päivänne ilman iltaa ja merenne myrskytön. Olkoon teillä päivittäin tuoretta leipää. Olkoon koira kissan ystävä. Jos toivon teille jo aivan liikaa, niin antakoon uusi vuosi teille ainakin hymyn kasvoillenne.

Kuvissa hyvästellään vanha vuosi auringonlaskun kera ja uusi vuosi toivotetaan tervetulleeksi auringonnousun avulla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat