Kirjoitukset avainsanalla kauneus

Michelangelo Pistoletton Rätti-Venus teos on vuodelta 1967. Klassinen Venus-patsas, rakkaudenjumalatar katselee edessään olevaa valtavaa kangasjäte kasaa. Vanha harmonia ja kauneus kohtaavat nykyajan kaaoksen ja järjestelemättömän maailman. Teos tuntuu sanovan meille, että nykyajan kauneus muodostuu jätteistä. Se on vahva ja erittäin avantgardistinen sanoma vuonna 1967, kun teos tehtiin. Venus patsas edustaa klassisen kauneuden ihannetta. Venus on kopio uusklassisen taiteilijan Bertel Thorvaldsenin Venus omena kädessään teoksesta. Hän oli puolestaan kopioinut teoksen vanhemmista malleista. Tässä klassisessa teoksessa Paris oli juuri antanut Venukselle omenan. Kultainen omena kertoi hänen olevan kaunein kaikista.

Nyt Venus esitetäänkin selästä käsin. Hän näyttää olevan menossa kohden rättejä ja kaivautumassa niihin. Merkittävää on jo materiaali. Venus on tehty valemarmorista. Se on samalla tavoin arvotonta materiaalia kuin rätit. Pistoletto tuntuu sanovan myös meille katselijoille, että taiteen täytyy mukautua nykyajan materiaaleihin. Taide ei voi elää yksin laboratorioissa. Taiteen käyttää oman aikansa materiaaleja samalla, kun se julistaa omaa totuuttaan maailmastamme.

Jälleen kerran taide osoittaa meille näkevänsä asiat paljon ennen muita. Pistoletton teos oli ensimmäisiä teoksia, joissa puhuttiin vahvasti kulutuskulttuuria vastaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein kaupungilla kävellessämme keskitymme enemmän jalkoihimme kuin näkymiin ylempänä. Maksaa kuitenkin vaivan välillä pysähtyä ja lumoutua arkkitehtuurista. Etenkin hieman vanhempien rakennusten julkisivut ovat huolella suunnitellut. Niissä on kauniita yksityiskohtia ja usein, kuten tässäkin lumoava rytmi. Julkisivuja voi todella kuunnella silmillään. Mikä on se musiikki, jonka siinä kuulet tässä? Onko se mahtavaa oopperaa vaiko hiljaisempaa kamarimusiikkia?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuvankeskiviikkoina olen luvannut julkaista kauniita ja vaikuttavia kuvia. Tämä kuva on kaunis. Jo moskeija rakennus on itsessään kaunis, samoin sille johtava käytävä. Erityiseksi sen tekee pienoinen epäsymmetria täydelliseltä näyttävässä symmetriassa. Palmut eivät ole symmetrisiä ja ne tekevät siitä kiinnostavamman. Usein on tutkittu ihmisen kasvoja analysoitaessa kauneutta. Moni lukijoistakin on saattanut kokeilla sellaista kuvankäsittelyohjelmaa, jossa voi toistaa omine kasvojensa saman puolen täydellisennä heijastumana toiselle puolelle. Siten saa aikaiseksi täydellisen symmetrisen kasvot. Kuvien tulos on hämmästyttävä. Täydellinen symmetria ei parannakaan kasvojamme. Vanha sanonta siitä, että pieni virhe tai epätäydellisyys tekee asioista kiinnostavampia pätee. Sama pätee tähän kauniiseen ja kiehtovaan kuvaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Portugali on kiehtonut mieltäni viimeaikoina yhä enemmän ja enemmän. Olen mielessäni pyöritellyt portugalilaisuutta. En toki ole Portugalin asiantuntija, mutta siellä on muutamia asioita, joista soisin muidenkin valtioiden ottavan oppia. Se on minun tietojeni mukaan ainut Euroopan maista, joissa tavallisten kuvaamataiteen ja musiikin lisäksi oppivelvollisuuskoulussa opetetaan myös teatteria. Teatteri on oiva keino oppia eläytymään toisen ihmisen elämään. Ajattelisin, että e voi parhaimmillaan opettaa ymmärtämään kanssaihmisiä paremmin.

Johtuuko se sitten teatteriopetuksen vaikutuksesta ihmisyyden ymmärtämiseen, mutta Portugalin hanke verosta on minusta hieno. Portugali tunnustaa ihmisen kerta kaikkiaan holistisena kokonaisuutena. Ihmisen hyvinvointi ja terveys ei ole vain sairauden poissaoloa. Ihminen voi hyvin, jos hänen on hyvä olla fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti. Ympäristö vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ratkaisevasti. Myös se, mitä ihminen näkee ympärillään, on oleellinen osa hyvinvointia. Niinpä Portugalissa ajatellaan että ihminen, joka näkee ikkunastaan toisen talon seinän tai parkkipaikan ei voi olla yhtä onnellinen kuin hän joka katselee puistoon tai merimaisemaa. Kaunis maisema parantaa elämä ja voi olla jopa luksusta. Toki me tiedämme tämän jo asuntojen hinnoista. Mutta Portugali on päättänyt vähentää veroja niiltä, joiden maisema ei tuota mielihyvää. Kun kerroin tästä eräälle porukalle, he pyörittelivät päätään kauhistuneina sanoen, että idea on älytön. Minä jäin oikein miettimään asiaa ja tulin tulokseen, että päinvastoin: se on loistava idea. Huomautettakoon, että kyse ei nyt ole verojen nostosta vaan verojen alennuksesta heille, joilla on kurja näkymä kotinsa ikkunasta. Idea on minusta hyvä siksi, että se muistuttaa hyvinvoinnin käsitteen moninaisuudesta. Meillä jatkuvasti kuulutetaan hyvinvointi yhteiskuntaa. On syytä kuitenkin muistaa, miten laaja hyvinvoinnin käsite on. Sitä paitsi kaikille hyvinvointi ei ole sama asia. Tässä asiassa olen portugalilaisen hyvinvoinnin kannalla. Kaunis maisema on merkittävä mielihyvän aiheuttaja.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat