Olen saanut kunnian ja ilon olla mukana kirjoittamassa muutamaa oppikirjaa tämän vuoden aikana. Sen kautta olen ensimmäistä kertaa elämässäni oikein todella pohtinut opettamista. Suomessa on syystäkin oltu ylpeitä koululaistemme Pisa-tuloksista. Olen toki myös miettinyt sitä, mitä niillä testeillä oikeastaan mitataan. Suomessa on hyvin oppimiskeskeinen ilmapiiri. Oppilaat oppivat määrätyt asiat ja osaavat ne, kun tuloksia mitataan kokeilla. Muistan kuinka valmistautuessani ylioppilaskokeisiin historianopettajamme sanoi: Ylioppilaskokeiden aikaan teidän tietomääränne on laajimmillaan. Koskaan enää elämässänne tuskin tiedätte yhtä paljon kaikenlaista. Nauttikaa tästä hetkestä. Se on ohi jo parin kuukauden kuluttua. Hän oli aivan oikeassa. Minä tiesin vaikka mitä matematiikasta psykologiaan ja kemiasta ruotsin kielioppiin. Siinäkin hän oli oikeassa. Parin kuukauden päästä oli unohtanut ainakin puolet. Ylioppilaskokeet menivät kyllä hyvin. Siitä oli hyvä jatkaa.

Useissa muissa maissa on opetus opettamiskeskeisempää. Tärkeämpää kuin se, että kaikki oppivat juuri samat asiat on se, miten se opetetaan. Se kuulosti minustakin aluksi ihan älyttömältä. Eikö tärkeintä ole tulos? Tarkemmin asiaa mietittyäni, olen päätynyt ajatukseen, että tärkeintä ei ole tulos. Oikealla opetusmetodilla voi opettaa oppilaan pidemmälle elämän varalle. Hänelle voi opettaa arvoja ja kykyä etsiä tietoa sekä tutkia asioita. Sellainen oppiminen lähenee jo ymmärrystä. Minä muistan yhä vuoden, jolloin pähkinäsaarenrauha solmittiin. Paljon muuta olen unohtanut. Mutta kumpi on tärkeämpää: muistaa Pähkinäsaaren rauhan tarkka solmimisvuosi vaiko ymmärtää, mitä seurauksia Pähkinäsaaren rauhasta oli?

Ei tärkeintä ole vain tulos, vaan ymmärrys. Tärkeää ei ole vain oppiminen vaan se, kuinka sen asian opettaa. Tämä on se asia, joka minulle tuottaa eniten iloa myös ikääntymisessä. Jokainen päivä koen ymmärtäväni enemmän asioita. Mitä sitten, jos en jotain numeroa tai nimeä niin tarkasti aina muistakaan. Ymmärrys tuottaa nautintoa: suurta nautintoa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla