Kirjoitukset avainsanalla reformi

Reformaation 500-vuoti juhlavuotena on syytä muistaa myös taidemaalaria, joka työllään loin protestanttisen kuvataiteen tyylin. Kyseessä on luonnollisesti Martti Lutherin hyvä ystävä taidemaalari ja lipulta Wittenbergin pormestarinakin toiminut Lucas Cranach vanhempi (1472-1553). Wittenbergin Stadtkirchenin alttaritaulu on hänen maalaamansa. Sitä voi pitää  protestanttisen tyylin perusteoksena. 

Teo on moniosainen alttaritaulu. Yläosan vasemmanpuoleisen ja keskimmäisen paneelin aiheina ovat luterilaisen kirkon  kaksi sakramenttia: kaste ja ehtoollinen. Vasemmalla on kastetilaisuus, jossa Lucas Cranach itse on pitämässä valkeaa vaatetta, johon lapsi kasteen jälkeen lasketaan. Kasteen suorittaa Lutherin läheinen työtoveri Philipp Melanchthon. Paneelissa on myös Luther itse. Hän on hahmo, jolla on Raamattu kädessään. Alttarin keskipaneeli kuvaa viimeistä ehtoollista. Jeesuksen opetuslapsien joukkoon on maalattu Luther. Hän ojentaa kalkin ulkopuolelta tulevalle nuorelle miehelle, jolla on Lucasin pojan, Lucas nuoremman piirteet. Tämä kuvaa hienosti myös ajallista siirtymää. Jeesuksen pöydästä ehtoollinen siirtyy myös Cranachin omaan aikaan. Ehtoollinen ei jäänyt yhteen tapahtumaan, vaan jatkuu.

Oikeanpuoleisessa paneelissa näkyy protestantismin yksi pääajatus. Tähän saakka pelastuksen avaimet oli aina annettu Pietarille. Nyt avaimia onkin monta ja niitä jaetaan kaikille. Pelastus on henkilökohtainen, ei kirkon säätelemä. Synnintekijä punaisessa asussaan ei ota pelastusta vastaan, vaan lähtee pois. Siinä voi nähdä myös viitteen siihen, kuinka Luther sanoi papistien eli paavin kannattajien pukeutuvan punaiseen, kun kunnon protestantit pukeutuvat vaatimattomuuden väriin eli mustaan.

Alhaalla on tyypillinen luterilainen ristiinnaulittu. Krusifiksin jalka on matala. Jeesus on tuotu aivan lähelle kaikkia ihmisiä, lähes maanpinnalle. Oikealla krusifiksista saarnaa Luther, vasemmalla on seurakunta. Jeesus on yhtä lähellä molempia.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat