Vesi on yksi voimakkaimpia symbolielementtejä melkeinpä kulttuurissa kuin kulttuurissa. Sen symboliikka liittyy useimmin puhtauteen ja toisaalta hedelmällisyyteen. Vedessä on usein nähty koko elämän alku. Useassa kulttuurissa on puhuttu alkuvedestä tai alkumerestä. Silloin vesi on kaiken synnyn symboli.

Moniin uskontoihin liittyy rituaalipeseytyminen. Tämän päivän ihmisille se saattaa olla tuttu islamin uskonnosta, mutta myös esimerkiksi antiikin Rooman riitteihin saattoi kuulua rituaalinen peseytyminen. Vesi saattoi puhdistaa ihmisen paitsi ulkoisesti myös sisäisesti, vaikkapa synneistä.

Vanhassa Testamentissa mainitaan Jumalan hengen leijuneen veden päällä. Juutalaisille vesi onkin Jumalan läsnäolon ilmentymä. Vaikka vedenpaisumuksen myötä vesi tuhosi kaiken, niin toisaalta se myös antoi mahdollisuuden syntyä puhtaana uudelleen. Kuoleman ja uudelleen syntymisen tematiikka, jonka löydämme vedenpaisumus kertomuksessa, toistuu kasteveden symboliikassa. Se saattaa yhteyteen Jumalan kanssa, tarjoaa uuden elämän mahdollisuuden.

Alkemiassa neljästä peruselementistä vesi oli länsi, nainen, numero kaksi ja passiivinen sekä vähentävä. Veden symboli alkemiassa on tasalaitainen kolmio, jonka kärki on alaspäin.

Vesi on usein kristillisissä kirkoissa esiintyvä symboli. Sitä näkee myös hautausmailla. Artikkelin kuva on otettu Milanon monumentaalisella hautausmaalla, eräästä haudasta. Kristityn ihmisen haudassa vesipisarat ilman muuta viittaavat kasteen kautta saatuun uudelleen syntymisen mahdollisuuteen. Silti muistan hämmästyneeni kuvion nähdessäni. Tämän tyyppinen pisarakuva hautausmaalla kaikkien ristisymbolien keskellä oli katseen vangitseva ja pisti miettimään vettä ja sen symboliikkaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla