Sunnuntaille sopii kristillinen symboliikka. Kuvassa on Pavian katedraalista tuntemattomien tekijöiden freskoja 1400 ja 1500-luvuilta. Tunnistatko kuvista seuraavat pyhimykset? Kuvia on neljä. Yhdistä oikea kuva oikeaan pyhimykseen.

1.Pyhä Lucia

2.Pyhä Lucio, tunnetaan myös nimellä Pyhä Uguzzone.

3. Pyhä Lauri

4. Pyhä Kristoffer

 

Kuva 1. Pyhä Lauri. Pyhä Lauri sai surmansa myös kristittyjen vainoissa vuonna 258. Hänet halstrattiin elävältä. Niinpä hänen symbolinsa taiteessa onkin halsteri. Usein hän pitää kädessään halsteria. Tässä hänet on taas laitettu makaamaan halsterin päälle. Lauri suojelee kokkeja ja grillaajia.

 

Kuva 2. Pyhä Lucia. Lucia-neito eli 300-luvun alussa ja kuoli keisari Diolektianuksen vainoissa. Hänen silmiinsä liittyy useita legendoja. Häntä sanotaan kidutetun uskonsa tähden repimällä silmät päästä. On myös olemassa legenda, jonka mukaan hän halusi olla Kristuksen morsian. Nuori mies ahdisteli häntä, koska oli niin rakastunut hänen silmiinsä. Legendassa Lucia olisi kaivanut silmänsä päästään ja antanut ne lautasella pojalle, jotta tämä jättäisi hänet rauhaan. Marian sanotaan sitten antaneen hänelle uudet silmät. Hänen uskotaan suojelevan ja auttavan sokeita ja silmätauteja vastaan. Tässä kuvaustapa on hieman tavallisuudesta poikkeava. Hänet kuvataan nimittäin yleensä silmät lautasella. Tässä hänen silmänsä ovat kuin vartaassa.

Kuva 3. Pyhä Lucio. Hän on hieman tuntemattomampi pyhimys. Hänen kulttiaan tapaa lähinnä Sveitsissä ja Italian Ticino-joen laaksossa. Hän oli kotoisin Como-järven läheltä 1200-luvulla. Hän oli ilkeän ja varakkaan isännän paimen. Toisinaan hän otti isännältään juustoa jakaakseen sitä köyhille. Isäntä syytti häntä varkaudesta ja erotti hänet. Lucio sai uuden isännän ja jatkoi köyhien ruokkimista. Häntä palvellessaan, uuden isännän omaisuus kasvoi ja vanhan väheni. Vanha isäntä kateellisena ja suuttuneen tappoi Lucion. Lucion surmapaikalle puhkesi lähde ja siitä syntyi lampi. Lammen veden sanottiin auttavan silmäsairauksiin. Sinne meni paljon pyhiinvaeltajia vuosisatojen ajan. Lucio on kuvattu kädessään juusto, josta hän jakaa köyhille. Hänet on myös kuvattu pyhiinvaeltajan asuun, koska hänen lähteellään kävi pyhiinvaeltajia.

Kuva 4. on Pyhä Kristoffer. Hän on pyhimys, joka tunnetaan jättiläismäisenä kooltaan. Hänen nimensä tarkoittaa Kristuksen kantajaa. Hänet onkin helppo tunnistaa siitä, että hän kantaa Kristusta olkapäällään.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla