Kirjoitukset avainsanalla parlamentti

Olen pohtinut paljon kaupunkeja ja kaupunkirakentamista viimeisten vuosien aikana. Jo historiallisesti on kaupunkeja syntynyt eri tavoin. Kaupunki on saatettu luoda tarpeeseen: tuohon tarvitsemme sataman ja niin kaupunki tehtiin. Toinen vaihtoehto on, että kaupunki kehittyi tiheään asutulle alueelle vuosien saatossa, kuin itsestään. Kaikissa tapauksissa varmasti tärkein kysymyksen asettelu on aina sama. Onko kaupunki ihmistä vai ihminen kaupunkia varten?

Sama kysymys olisi syytä esittää niin monessa muussakin asiassa nykypäivänä. Jokin aika sitten eräs lääkäri tuttavani, muisteli uraansa. Hän oli aikanaan työskennellyt erään kaupungin keskussairaalassa. Hän kertoi kuinka siellä oli alussa yksi hallintojohtaja ja hänen sihteerinsä sekä muutama kymmenen lääkäriä ja tuhansia potilaita. Kuin huomaamatta, vuosien edessä asiat muuttuivat. Potilasmäärä oli suhteellisen vakio, lääkäreitä hieman vähennettiin ja lopulta hallinnossa työskentelikin kymmenittäin ihmisiä. Hän totesi, ei niin vähän ironiaa äänessään, miettineensä usein, että varmaan sillä hallinnolla menisi paremmin, jos ei olisi kiusana lainkaan niitä potilaita. Siten he voisivat rauhassa pyörittää koko sairaalaa ihan keskenään. Sielläkin jollain pitäisi olla rohkeutta kysyä ääneen: mitä varten on olemassa sairaala? Onko sairaala potilaita vaiko potilas sairaalaa varten?

Yliopistoillekin tekisi hyvää muistuttaa mieliinsä se, mitä varten yliopistot ovat olemassa? Varhaisimmat Euroopan yliopistot olivat paikkoja, joissa oppilaat palkkasivat itselleen sopivaksi katsomansa opettajan. Sellaisen, joka oli riittävän pätevän opettamana heitä. Oppilaat ja opettaja, siinä on yliopiston ja koululaitoksenkin ydin.

Tätä ajatusketjua jatkamalla en voi olla ajattelematta sitäkin, mitä varten ovat olemassa pankkilaitokset? Voisiko olla niin, että nekin ovat ihmistä, asiakasta varten, ei niin, että ihminen on olemassa ylläpitääkseen niitä hinnalla millä hyvällä. Taidan mennä ajatuksissani jo aivan liian pitkälle, kun ajattelen, että myös hallitus sekä kansanedustuslaitos ovat olemassa ihmistä varten eikä päinvastoin.

Paluu perusasioihin on usein kivuliasta, mutta se kannattaa. Olen aivan varma siitä, että se kannattaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat