Patsaita ihminen alkoi tekemään tietojemme mukaan noin 35.000 vuotta sitten. Varhaisimmat patsaat ovat pienikokoisia. Ne kuvaavat maaäitiä. Maaäiti patsaita tehtiin paljon ja useissa kulttuureissa aina 11.000 vuotta e.Kr saakka. Varhainen ihminen ei ymmärtänyt juurikaan biologiasta. He näkivät lasten syntyvän. Samaan tapaan he näkivät, kuinka luonto joka kevät synnyttää kasvillisuuden uudelleen. On luonnollista, että he mielsivät maan kuin suuren äidin kohduksi. Maaäiti kultti on ollut laajalle levinnyt ja se inspiroi taiteilijoita tekemään pyhiin rituaaleihin ja ehkä myös suojelemaan ihmisiä maaäidin kuvia. Siten maaäiti saatiin konkreettiseksi, helpommin ymmärrettäväksi. Taiteen yksi tehtävistä on kautta aikain ollut juuri käsittämättömän materialisoiminen. Tässä maaäiti patsaassa näemme kuinka hedelmällisyyttä korostettiin kuvaamalla leveätä lantiota, paksuhkoja reisiä sekä lapsiaan ruokkivat rinnat. Taiteilija on huolehtinut tarkkaan myös patsaan esteettisistä arvoista käyttämällä värejä ja tekemällä naisen hahmon hiukset huolella.

Kommentit (4)

Käyttäjä4564_0
Liittynyt15.2.2016
8/4 | 

Alushousuja alkoivat naiset kayttamaan yleisesti vasta 1800-luvulla. Ne varsinaisessa alushousumielessa kehiteltiin Kuningata Catarina de Medicille 1500-luvulla, mutta olivat harvojen ylellisyytta. Sen sijaan pikkuisia housuja, ei niinkaan alushousuina siis asun alla, mutta esim kylpemiseen, on ollut varhemmin. Roomanajalta on jopa mosaiikkeja, jpssa naisilla on bikinit, siis myos ylaosa kylpylassa. Nsmakinnovat ehka enemman pikkuhousut kuin alushousut ja naita on ollut. Naisilla on ollut kuukautisiakin aina, eika sen veren ihan jalkoja pitkin annettu valua.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla