Kirjoitukset avainsanalla ympyrä

Vanhojen kirkkojen lattiat ovat kiehtovia ja ennen kaikkea paljon puhuvia. Tämä 1100-luvun lattia on hienosti rakennettu symbolien varaan. Ympyrä on maailmankaikkeuden symboli. Se viittaa Jumalaan ja jumaluuteen. Ympyränkehä on jatkuva, se on ikuinen ja päättymätön.

 

Neliö ja suorakaide viittaavat ihmisen rajalliseen maailmaan. Siinä tulee kulmassa raja vastaan. Neljäkäs eli kärjellään seisova neliö on vanha Jeesuksen haudan oven symboli. Se on se ovi, joka tarjoaa pelastuksen. Tässä kirkossa neljäkäs on sisääntulo oven edessä. Kuljettaessa lähemmäs alttaria geometrisen kuvioinnin muoto muuttuu ympyräksi. Alttaria lähestyttäessä lähestytään Jumalaa. Neljäkäs muistuttaa kirkkoon tulijaa jo ulko-ovella, että täällä on tarjolla pelastus. Pienemmät ympyrät ison keskuskuvion ympärillä muistuttavat jatkuvasta elämänkulun liikkeestä. Kaiken keskellä on ympyrä, alkuvoima. Se pitää pyörät pyörimässä. Kerta kaikkiaan kiehtova lattia!

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat