Kirjoitukset avainsanalla kirkko

Bilbaolaisen kirkon julkisivussa on hieman kulunut reliefi. Se saattaa monelta jäädä huomaamatta. Se on sääli, sillä sen symbolikieli on upeaa. Se toimii juuri siten, kuin hyvä symboli toimii. Vähällä kerrotaan paljon. Ympyrät kuvaavat yleisesti aina maailmoja, kokonaisuuksia, alueita. Niin ne kuvaavat tässäkin. Kohokuvassa on siis kaksi maailmaa, jotka kohtaavat. Toisessa on Pyhän Hengen kyyhkynen. Toisessa on Jumalan karitsa kirjan päällä. Kirjan sivujen välistä roikkuvat seitsemän sinettiä, siitä voimme tietää sen viittaavaan ilmestyskirjaan. Siellähän puhutaan sineteistä, jotka aukeavat, kun lopunajat alkavat. Kirjan päällä makaa Jumalan karitsa eli Jeesus. Pyhä henki puhuu pelastuksesta, Ilmestyskirja tuomiosta. Ne kaksi kohtaavat. Mitä niiden kohtaamispisteeseen jää? Siihen jää risti. Se muistuttaa siitä, että pelastus tapahtuu juuri tuomion ja ylösnousun välissä ja nimenomaan ristiinnaulitun kautta.

Kauniit yksityiskohdat ovat myös enkelit itse kaikkeus symbolien alla ja päällä. Ne kokoavat kokonaisuuden yhteen. Ne alleviivaavat sitä, että kaksi ympyrää täytyy lukea yhdessä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taiteen vastaanottaminen on kielitaito laji. Jälleen kerran sen saimme todeta, kun kirkko laittoi miletä kiihdyttäviä mainoksia kaduille. Kuvat herättivät paljon keskustekua suuntaan ja toiseen. Näin kuvantutkijan kannalta ihmeellisintä on, että kukaan kommentoijista ei näyttänyt osaavan kuvan kieltä.

Siinä on nyt kuvissa kahta vierasta kieltä englantia sekä kuvankieltä. Englantia vielä osattiin, mutta kuva jäi tulkitsematta kokoaan. Niinpä tänään taidetiistain teemalla mennäänpä noiden kuvien juurelle. Taustalla on luonnollisesti Magdalan Marian, syntisen naisen kuva. Minun esille ottamani taideteos löytyy Sevillan katedraalista. Maalaus on Artemisia Gentileschin ja se esittää Magdalan Mariaa eli katolisen kirkon tulkinnan mukaan syntistä naista. Kun tämä kuva on maalattu 150 ja 1600-lukujen vaihteessa se oli yhtä rivo, kuin nämä nyt esillä olevat kuvat. Rivoksi sen teki paljas olkapää, noihin aikoihin aivan kauhistuttavaa ja vapaana olevat hiukset. Magdalan Marian symboli on öljypurkki, se näkyy taustalla. katolisen kirkon näkemyksen mukaan Magdalan Maria oli myös sama Maria, joka voiteli Jeesuksen jalat. Hahmo on siis kuvanlukutaitoiselle helppo tunnistettava. Kuvan sanoma on se, että syntinenkin saa anteeksi ja kelpaa Jeesukselle. Kuka haluaisi heittää ensimmäisen kiven?

Nämä mainokset toimivat selkeästi samalla teemalla. Kaikki kelpaavat. Henkilökohtaisesti minua ärsyttää näissä mainoksissa enemmän se, että niissä käytetään englantia, kuin se, mitä kuvassa sanotaan. Kuvan sanoma on armo vanhaan traditioonkin pohjaten.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat