Kirjoitukset avainsanalla sydämellinen

Enrique Simonet y Lombardon maalaus (1890) Ja hänellä oli sydän (sydämen vivisektio) on nerokas. Tapahtumapaikka on tiedemiehen ruumiinavaushuone. Pöydällä makaa erittäin kaunis, kuollut nainen. Teos leikkii romantiikan ilmapiirissä ja samalla yhä tieteellistyvässä yhteiskunnassa. Romantiikan nainen oli kaunis ja samalla petollinen. Erityisesti romantiikankin aikana herätti keskustelua naisten punaiset hiukset. Nimenomaan teoksen nimi antaa meille avaimen sen tulkintaan. Tässä teoksessa tiedemies katselee ihmeissään sydäntä. Hän ei niinkään mieti sydämen anatomiaa. Hän näyttää kummastelevan sitä, että tällä naisella oli sydäntä ollutkaan.

Tiedeilmapiiri on selkeästi esitetty, paikalla on laseja, koeputkia, tutkimusvälineitä. Tohtorikin on asiantuntevan, tiedemiesmäisen näköinen. Tohtorin leikkuuveistä pitelevän käden sormen asento on merkittävä ja antaa vihjeen tulkintaan. Kaksi sormea näkyy, kaksi piilossa. Se tuntuu alleviivaavan sitä, että etsivä löytää. Tiedemies löytää hakemansa.

Lopullisen vihjeen katselijalle siitä, onko kyseessä vain tiedemiehen katse, joka etsii sairautta tai anatomiaa vaiko jotain muuta, antavat näin etualalle tulevat ja vapaana valuvat naisen hiukset. Vapaana olevat pitkät hiukset sekä niiden väri antavat vihjettä siihen, että naisessa, ei vain sydämessä, saattaa olla jotain epäilyttävää. Vapaana olevat hiukset vielä 1800-luvulla puhuivat seksuaalisuudesta ja siveettömyydestä. 

-Uskomatonta, mutta totta. Niinkin monta sydäntä murskanneella kaunottarella, hänelläkin on tosiaan sydän.

Teos on omalla makaaberin humoristisella tavallaan nerokas. Tiede ja tunne kohtaavat. Samalla leikitään sanonnalla: olla sydämetön. Tämä on romantiikkaa parhaimmillaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat