Keskiaikaisessa miniatyyrikirjan kuvituksessa on hienoja yksityiskohtia. Niissä selitetään symbolein, mistä ja minkälaisesta rakkaudesta on kyse.

Pari makaa yhdessä sängyssä ilmeisen rakastuneen näköisinä. He ovat muutoin alasti, mutta päähineet on molemmilla. Eritoten naisen päähine viittaa siihen, että hän on siveä aviovaimo. Hän ei pidä hiuskiaan auli, kuten huonomaineiset naiset.

Vasemmassa yläkulmassa istuvat isä ja poika, läsnä on myös kyyhkyn hahmossa pyhähenki. He siunaavat avio-onnen. Alaston lapsi leijuu ilmassa. Se kertoo, että siittäminen on tapahtunut. He saavat lapsen. Heidän rakkautensa on sallittua ja siunauksellista. Ylempi kynttilä palaa. Alempi, maallisen rakkauden ja himon kynttilä on sammuksissa. Sukupuoliyhteys, joka tähtää lapsen saantiin ei ole synti.

Kaiken kruunaa itse tekstin aloitusaakkosen koristelu. Siinä on mansikoita ja mansikan kukkia. Punaiset marjat, kuten mansikka viittaavat yleensä kuolemansyntinä himoon. Tässä on mukana kuitankin valkea kukka, joka kertoo, että himo on sallittua. Valkea on hyväksyttävän viattomuuden ja puhtauden tunnus. Sen lisäksi kukasta on syntynyt hedelmä, kuten tästä yhdessä  vietetystä yöstä syntyy lapsi.

 

Kommentit (1)

Vierailija
2/1 | 

Kiitos Liisa jälleen kerran aina mielenkiintoisen symboliikan avaamisesta.
Pirkko

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla