Pesaron mestarin maalaamassa krusifiksissä 1300-luvulta on paljon symboliikkaa. Ristin päällä on pelikaanin pesä. Pelikaani on Kristus symboli. Kun pelikaani nappaa kaloja, se piilottaa ne rintahöyheniinsä viedäkseen ne poikueelleen. Kun se sitten otti niitä rinnastaan pesällään, saattoi sen sulkiin tulla verijälkiä. Keskiajan ihmiset päättelivät siitä, että se ruokki jälkeläisensä omalla verellään. Se vasta Kristus symboli oli, jos mikä.

Taivaalla on punainen aurinko ja sininen kuu. Kuu kuvaa yötä ja pimeyttä siis pahan valtaa. Niinpä se roisto, joka ei tehnyt parannusta on kuun puolella. Roiston vieressä on paholainen viemässä hänen sieluaan helvettiin. Jeesuksen pyhimyskehässä on kaksi pistettä punainen ja sininen. Ne ovat juuri päinvastaisessa järjestyksessä kuin kuun ja auringon täplät taivaalla. Punainen on Jeesuksen uhrin symboli. Se on pimeän kuun puolella. Se antaa mahdollisuuden nousta pimeydestä kohden valoa. Sininen täplä viittaa taivaaseen. Uhrin kautta käy tie taivaaseen, eli pimeästä valoon.

Jeesuksen kyljen kohdalla ja käsivarren alla ovat enkelit keräämässä hänen vertaan talteen. Se on graalin malja symboli. Graalin maljassa uskotaan olleen Jeesuksen verta.

Jeesuksen jalkojen juurella, maan alla, on pääkallo. Se on Aatamin haudan symboli.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla