Söitkö sinä tänä aamuna rauhan symbolia?

Voisarven kaltaisia leivonnaisia on tehty Wienin alueella ainakin 1000-luvulta. Taikinan resepti tulee luostareiden pääsiäisleivonnaisesta. Nykyisen voisarven eli ranskaksi croissant tuli mukaan myöhemmin. Ranskan sana croissant tarkoittaa kasvavaa ja sitä käytetään nimenomaan tarkoittamaan kasvavaa kuunsirppiä.

Kun Osmannit levittivät valtaansa, he ottivat lipputunnuksekseen nousevan kuun mallin. Se kuvastavaa kasvavaa valtakuntaa. Sieltä se on periytynyt useaan islamilaisen maan lippuun. Sitä käytettään nykyisin myös islamin uskon symbolina, samoin kuin ristiä kristinuskon.

Legendan mukaan Wienin leipureilla olisi ollut kunnia tehdä niitä, koska he olisivat 1600-luvulla pelastaneet kaupungin ottomaanien hyökkäykseltä. Leipurit heräsivät aikaisin, kuten aina ja yllättivät tunnelia pimeyden turvin kaivavat ottomaanit. Se on kuitenkin legendaa, tiedämme nimittäin taikinasta tehdyn kuunsirpin mallisia jo sata vuotta aiemmin eli 1500-luvulla. Kun pitkällisten taistelujen jälkeen Ranskan kuningas Frans I ja Osmannien valtakunnan sulttaani Suleiman suuri tekivät aselevon, tarjosi Ranskan kuningatar aamiaisleivät tämän mallisina rauhansopimuksen kunniaksi.

Tuleepa viattomasta kuunsirpistä jopa sotapropagandan väline. Kun sotaa osmannien ja Euroopan kristittyjen valtioiden välillä käytiin, yleistyvät kuvat Ilmestyskirjan Madonnasta, jossa hän polkee jalkoihinsa kuunsirppiä. Propagandistinen sanoma oli ilman muuta: kyllä kristityt nuo muslimit vielä nitistävät.

Kuunsirppiin törmäämme myös Antiikin mytologioissa. Se on Metsästyksen jumalattaren Dianan symboli.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla