Hugenottien eli Ranskan protestanttien risti on kaunis ja täynnä symboliikkaa. Sen pohjana on tasalapainen Maltan risti. Ristin lapojen päissä olevat kahdeksan palloa muistuttavat Matteuksen evankeliumissa olevista kahdeksasta autuudesta. Siellä luetellaan heidät, jotka ovat autuaita sanomalla: autuaita ovat he, jotka…

Ristilapojen väliin hugenotit laittoivat Saaronin liljan, joka on ollut Ranskan vaakunasymboli jo 400-luvulta alkaen. Sen avulla he halusivat näyttää uskonsotien aikana, että uskostaan huolimatta, he ovat ja haluavat olla uskollisia Ranskalle ja kuninkaalle. Liljan ja ristin keskiöön ja väli, joka on muodoltaan sydän. Se muistuttaa Jeesuksen pyhästä sydämestä. Pyhiä sydämiä on ristissä neljä. Se kertoo, että neljä evankelistaa välitti sanoman eteenpäin. Kussakin liljassa on kolme lehteä. Liljoja on neljä. Se tekee yhteensä kaksitoista lehteä. Luku muistuttaa kahdestatoista apostolista. Alaspäin roikkuu kyyhkynen. Valkea kyyhkynen on Pyhän hengen symboli. Kun uskonsota oli käynnissä, hugenotit korvasivat kyyhkysen kyynelellä, kuvaamaan sodan aiheuttamaa surua.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla