Antoni Tapies maalasi teoksen Alku vuonna 1995. Tapies on ollut kansainvälisen informaalin liikkeen yksi merkittävimpiä nimiä. Informaali taide nimensä mukaisesti ei noudata muotoja tai malleja. Se rikkoo sääntöjä. Informaali taide on spontaania ja saattaa siksi näyttää helpolta. Informaalin taiteen edessä katselija, joka ei halua käyttää aikaansa teoksen katselemiseen saattaa pilkallisesti huudahtaa: minäkin osaisin tehdä tuollaisen. Sellaisen kommentin esittää ihminen, joka sekoittaa spontaanin kouluttamattomuuteen. Havainnollistavana esimerkkinä voi toimia vaikkapa ajatus sotilaasta. Sotilas koulutetaan yllättävien ja vaarallisten tehtävien varalle. Kun vaarallinen yllättävä tilanne osuu kohdalle, vaikkapa vihollinen, joka uhkaa hänen henkeään, hän kuitenkin osaa reagoida ammattisotilaan tavoin. Minun, tavallisen Liisa Väisäsen reaktio olisi täysin toisenlainen. Minä pelästyisin todennäköisesti osaamatta toimia.

Taiteilijalla on koulutus. Kun hän saa inspiraation, hän osaa spontaanistikin toimia harkitusti. Hänen teoksensa ei ole hetken mielijohteen töherrys, vaikka näyttäisikin helpolta.

Tapiesin teos: alku, avautuu katselijalle suorastaan nerokkaana. Siinä on kuvattu alku niin kovin monessa mielessä. Aivan alhaalla oikealla erotamme sikiön. T-risti, joka toimii myös Tapiesin sukunimen kirjaimena, on hänellä usein esiintyvä, kuin alkuristi. Sen yläpuolella on siemen, elämän siemen, kaiken alku. Mustalla piirretyn siemenen kohdalla erottuvat jalanjäljet. Ihmisen ensiaskelet. Suurena yläosassa teosta on a-kirjain. Aakkostomme ensimmäinen. Teos näennäisen helpolla tavalla kuvaa koko ihmiskuntamme alun, kulttuurimme alun ja samalla ihmislapsen alun. Informaali-taide etsiikin alkuihmistä. Se käyttää usein esihistoriallisten piirrosten kaltaista kieltä ja siten kaivautuu arkeologien tavoin alkuihmiseen vietteineen ja vaistoineen.

Teos on Bogotan taidemuseossa, Kolumbiassa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla