Kirjoitukset avainsanalla ruusu

Rakkauden symboleja on monenlaisia. Tässä keskiaikaisessa, rakastavaisia esittävässä miniatyyrikuvassa niitä on useampia. Symbolit viittaavat rakkauden eri aspekteihin.

Mies lähestyy neitoa tarjoten hänelle sydämensä. Hän pitelee sydäntään oikean käden sormien välissä. Neidon ja sulhon ympärillä on metsä, jossa on paljon kaneja. Kani antaa jo viitettä jälkikasvusta. Kania on pidetty lisääntymisen merkkinä. Se saattaisi symboloida myös kuolemansynneistä himoa, mutta tässä ei ole kyse synnistä. Siitä kertoo liljankukka, jota neito pitää kädessään. Lilja viittaa hyveellisyyteen ja tahrattomuuteen. Neidon käsivarrella istuu haukka. Haukka on jo antiikin Egyptin ajoista saakka viitannut hedelmällisyyteen ja rakkauteen. Koira kertoo tämän rakkauden laadusta. Se on uskollista rakkautta. Koira on uskollisuuden symboli. Aivan kuvan keskellä alalaidassa on hieman nupuillaan oleva ruusupensas. Se kertoo meille rakkauden olevan nuorta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osaatko ajatella, mitä kuvan kuvio symboloi? Siinä on puuoveen tehtynä aika piirustuksellinen ruusu keskellään miekka. Itselleni tulee mieleen sarjakuvat ja tatuoinnit,

Sellaisissa yhteyksissä se aivan taatusti kuvastaa pettymystä rakkaudessa. Mutta, mikä on kuvion historiallinen tausta. Tässä siihen antaa vihjettä jo se, että kyseessä on jälleen kerran kirkon ovi. Se on hämmästyttävä määrä symboliikkaa, joka meillä juontaa kristillisestä symboliikasta Tai ehkä eurooppalaista taustaamme vasten määrän ei pitäisi hämmästyttää. Kulttuurimme pohjaa luotiin vuosisatojen ajan kristilliselle ajattelulle.

Keskiajan suosituin kirjallisuuden muoto oli ritarirunous Ritarirunoja lauloivat hovista hoviin kiertävät trubaduurit. Noihin aikoihin ajatus maallisesta ja toisaalta taivaallisesta rakkaudesta askarrutti. Niitä ei nähty aivan niin erilaisina, kuin nykyisin ihmisen viettimaailmaa tutkivassa kulttuurissa, joka pohjaa rakkauskäsityksen pitkälle pariutumiseen ja ihmisen seksuaaliviettiin.

Kaikkien naisten esikuvana pidettiin Neitsyt Mariaa. Naisihanne oli tavoittamaton, ylimaallinen ja puhdas. Naiseuden symbolina, monessa mielessä käytettiin ruusua.. Toisaalta ruusu saattoi kuvata vulvaa, toisaalta taas se oli tahrattoman, kaikkein kauneimman naisen eli Marian symboli. Maallinen ja seksuaalinen sekoittui taivaalliseen jatkuvasti.

Tässä ruusussa näemme viisi terälehteä, sen sisällä kolme ja sisimpänä yhden keskuksen, jonka lävitse menee miekka. Koska symbolikielessä pitää aina lukea koko lause, ei tyytyä yhteen symbolisanaan, on katsojalle tärkeä tietää, mikä se lause on. Lause muodostuu siitä  tosiasiasta, että tämä on kirkon ovi. Meille jää vain yksi ainut tulkinta mahdollisuus,. Viisi viittaa Kristuksen haavoihin, kolme Pyhään Kolminaisuuteen ja yksi Jumalaan. Ruusu viittaa Mariaan ja miekka kärsimyksiin, joita hänellä oli elämänsä aikana.

Jos sen sijaan kyseessä olisi vaikkapa tatuointi miehen olkavarressa olisin valmis tulkitsemaan symbolin onnettomana rakkautena tai jopa avoimen seksuaalisesti vulva ja fallossymboleina.

Kommentit (3)

jtk
3/3 | 

tuo mieleeni kiihkeää rakkautta jopa mustasukkaisuutta ,tuo mieleen entisajan hovissa kun neulottiin pitsiä ja merkki tuo mieleen vielä vanhan kunnon ritalisuuden v-1800- luvulla tai sitten sodan merkkikin voisi olla

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat