Kirjoitukset avainsanalla manteli

Giovanni  Benedetto Castiglione (1609 – 1664) tuli tunnetuksi nimellä Grechetto. Hänen maalauksensa on ajalleen tyypillinen esitys Jeesuksen syntymästä. Se on täynnä kristinuskoon liittyvää symboliikkaa. Jo värimaailma on luoti kertomaan pelastushistoriallista sanomaa. Marian vaatteiden punainen on kärsimyksen väri ja sinisen taivaan kuningattaren väri. Jeesuksen ympärillä oleva valkea liina muistuttaa viattomuudesta ja samalla käärinliinasta. Jeesus makaa oljilla, jotka muistuttavat kuolemasta, ehtoollisleivästä ja vaatimattomuudesta.

Taivaalla Jeesuksen syntymää juhlivat enkelit. Yksi heistä pitää kädessään öljyastiaa. Se kertoo meille, että kuningas on syntynyt. Nimenomaan kuninkaat voideltiin. Toinen heiluttaa suitsukeastiaa. Suitsuke on henkimaailman symboli ja yleinen lahja jumalalle. Kansanuskomusten mukaan Jumala tuoksuu hyvälle, paholaiset rikille ja happamalle.

Tuomaan lapsievankeliumina tunnettu apokryfikirja mainitsee, että Jeesuksen seimeä lämmittivät vain aasi ja härkä. Molemmat ovat symbolisia eläimiä. Rauhanruhtinas ratsastaa aasilla, ei hevosella. Hevosella käytiin sotaa. Sen lisäksi jo Vanhassa Testamentissa oli ennustettu, että messias sapuu aasilla ratsastaen. Härkä on uhrieläin ja viittaa kuolemaan. Niinpä näiden kahden eläimen avulla on kerrottu jo, että tästä lapsesta tulee sekä messias että uhri.

Tässäkin kuvassa Joosef, adoptioisä on hieman syrjässä. Hän todistaa ihmettä.

Italiassa Orvieton tuomiokirkon julkisivussa on tyypillinen esitys ylösnousseesta Kristuksesta valtaistuimellaan. Siinä Kristus on kehystetty mantelinmuotoisella kehällä.

 

Moni meistä laittaa joulupuuroon mantelin, ei pähkinää, rusinaa tai leivän palaa. Manteli kantaakin vahvaa ja vanhaa symboliikkaa mukanaan. Manteli eli toiselta nimeltään vesica piscis, siis kalan rakko on symboli, jonka saamme yhdistämällä kaksi saman kokoista ympyrää toisiinsa. Merkki on tunnettu jo Intiassa, Mesopotamiassa ja Afrikassa ammoisista ajoista alkaen.

Kaksi ympyrää ovat olleet kuin kaksi maailmaa, jotka keskellä kohtaavat toisensa. Niissä kohtaa Jumalten ja ihmisten maailma. Jeesus mielletään kristinuskossa Jumalaksi ja ihmiseksi yhtä aikaa. Siten kuviosta tuli luonnollisesti Jeesus symboli. Malli on aivan mantelin muotoinen. mantelin siemen viittaa uuteen elämään, siltäkin osin se sopii Jeesuksen symboliksi.

Kirkastussunnuntain tapahtumaa kuvaavassa 1500-luvun Portugalilaisessa maalauksessa Jeesus ilmestyy Mooseksen ja Elian välissä Sebedeuksen pojille: Johannekselle ja Jaakobille sekä Pietarille. Siinäkin hänen pyhyyttään korostetaan säteilevällä mantelinmallisella kehällä.Kirkastussunnuntain tapahtumaa kuvaavassa 1500-luvun Portugalilaisessa maalauksessa Jeesus ilmestyy Mooseksen ja Jesajan välissä Sebedeuksen pojille: Johannekselle ja Jaakobille sekä Pietarille. Siinäkin hänen pyhyyttään korostetaan säteilevällä mantelinmallisella kehällä.

Joulua vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi, siksi on luonnollista, että joulupuurosta etsitään juuri Jeesusta symboloivaa mantelia eikä mitä tahansa muuta symbolia.

HYVÄÄ JOULUA JA MAUKKAITA MANTELEITA!

Tässä kuvassa mantelinmuodolla korostetaan paikan pyhyyttä Nebo-vuorella eli Mooseksen vuorella Jordaniassa. Mantelin kehällä lukee paikan ylläpitäjien ja tukijoiden nimiä.

Myös ortodoksien ikoneissa käytetään mantelinkehää.

Kommentit (4)

Matti
1/4 | 

Kiitos huippu hienosta joulukalenterista. Taas katsoo maailmaa uusin silmin. Hyvää Joulua ja onnellista uuta vuotta!

Vierailija
3/4 | 

Tämä on ollut upein joulukalenteri ikinä: niin paljon kauniita kuvia, niin paljon kiinnostavaa tietoa! SUURKIITOS!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat