Kirjoitukset avainsanalla isnmaallisuus

Näin tällaisen kansainvälisen  tilaston, jossa oli mitattu eri Euroopan kansojen tahtoa puolustaa aseellisesti Isänmaataan. Suomessa luku oli yli 70%. Muissakin Itä-Euroopan maissa luku oli hyvinkin 50% puolella. Läntisessä Euroopassa luvut olivat noin 20% luokkaa. Ero oli selkeä. Siihen on taatusti historialliset syynsä. Artikkelin  kommentointi oli yksimielisen ylistävää. Suomalaiset pitivät sitä hienona asiana.  minussa se sen sijaan herätti valtavasti kysymyksiä. Minä en kyseenalaista II-maailmansodan tapahtumia. En oikeastaan halua edes pohtia asiaa siltä kulmalta. Minä haluaisin nähdä asian ihan nykypäivän kannalta. Harvinaista ihmiselle, joka on erityisen kiinnostunut historiasta. Joskus näkökulmia lienee syytä vaihdella itse kunkin.

Ensimmäinen ajatukseni oli se, että sotia ja kuolemia ei olisi, jos kukaan ei sotisi. Niinhän niissä käy, että joku ylempi päättää ja sitten he, jotka eivät sodasta ensitilassa edes päättäneet, kuolevat. Mutta, jos kukaan ei tarttuisi aseisiin, mitä sitten tapahtuisi? Sodasta päättäneet jäisivät pelaamaan sakkia keskenään? Tätä ajatuskulkua seuraten luku yli 70% näyttää pelottavalta. Suomi on paljon suuremmassa vaarassa, kuin Läntiset naapurimme.

Toinen ajatus, joka minulle siitä nousi, oli: miksi Suomi lähes jokaisen tilaston varjossa, on enemmän Itä- kuin Länsi-Eurooppaa? Ikkunat auki länteen on ajatuksena vanha Suomessakin, mutta ei se toteudu. Ymmärrän geopoliittisen aseman, mutta silti ihmettelen. Minusta läntisyys globaalistuvassa maailmassa on ajatusmalleja maantieteen lisäksi. Kuulen mielelläni mielipiteitä siitä, miksi suomalainen ajattelu lähenee Itä-Eurooppaa? Voiko pelkkä maatiede olla siihen riittävä peruste? Vai opitaanko ajatusmalleja koulutuksen ja kasvatuksen kautta?

Kolmas ajatukseni on nationalismi. Toki Suomi tuli paljon myöhemmin Euroopan Unioniin, kuin suurin osa Läntisistä Euroopan maista. Unionihan levisi lännestä kohden Itää ja pohjoista. Minusta nimittäin tilasto kertoo siitäkin. Kansallistunne voi kohdistua omaan maahan ja kansaan tai Eurooppaan yleensä. Jos kiinnekohta on Eurooppa jää väkisin nationalismin tunteet vähemmälle.

Sitten palaan historiaan. Minun tulkintani mukaan sodat ovat lähes järjestään, jos ei aina, aiheutuneet nationalismista. Onko se siis mielekästä? Nationalismi ei luonnollisestikaan ole kulttuurin säilyttämistä. Sen voi tehdä ilman nationalismiakin, ihan vaalimalla sitä. Liian usein näen heidän, jotka perustelevat nationalismiaan kulttuurin puolustamisella käyvän aniharvoin kuluttamassa suomalaista kulttuuria: taidetta, musiikkia, kirjallisuutta, teatteria.

Kuulen mielelläni mielipiteitänne: asiallisia, kiihkottomia, perusteltuja. 

Lähde: http://brilliantmaps.com/europe-fight-war/

Kommentit (3)

Nationalisti
1/3 | 

Kirjoittajan tulkinta sodista on räikeän yksipuolinen. Jos sodat johtuisi nationalismista, nationalismi aiheuttaisi sotaa. Nationalismi on kansallisaate, jonka pyrkimyksenä on, että jokaiselle valtiolle olisi oma maansa. Esimerkiksi Suomen kohdalla itsenäistyminen ei aiheuttanut sotaa, vaan Neuvosto-Venäjän laajentumaan pyrkinyt sosialismi. Ukrainassa, jossa jossa kansallinen puolustustahto on tilaston toiseksi korkeinta tilanne oli kaukana historiassa pitkälti samanlainen.

Sota voi toki johtua nationalismista, mutta se edellyttää, että ilman sotaa tilanne olisi huonompi. Tämä tilanteissa, joissa esimerkiksi suurvalta riistää pienempää maata, joka on liitetty. Ensimmäinen maailmansota laajeni monarkioiden muodostamien liittoumien takia, tokikin se alkoi serbialaisen nationalistin iskusta, joka koki Itävalta-Unkarin tyranniaksi.

Toinen maailmansota kuitenkin johtui kansallisSOSIALISTIsesta tyranniasta.

Tyrannia on pitkälti se joka sotia aiheuttaa, ei nationalismi.

Alankomaalaainen
2/3 | 

Kun Suomesta tulee vierailijoita Alankomaihin ja vien heitä ravintolaan illalla syömään, tapahtuu usein, että vierailijat pukeutuvat juhlallisesti. Näin tehdään vaikka olen kertonut maan pikeutimistavan olevan rennon. Siist vapaa-ajan asu riittää. Sitten pidetään kiinni tavasta tilata ryyppyjä kaikille alkajaisiksi ja kilistää seisoen. Varsinkin ryhmissä matkustavat miehet haluavat tehdä näin. Aika itä-Eurooppalaista! Voisivatko ihmiset vähän katsella ympärilleen ja tarkkailla länsi - Eurooppalaista elämänmenoa. Ehkä tämä on ikäkysymys vai käyttäytyvätkö myös nuoret näin?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat