Kirjoitukset avainsanalla presidentinvaalit

Ihmisen suun lisäksi kädet ovat paljon puhuvia. Taiteessa käytetään paljon käsienkieltä. Sen avulla voidaan kertoa henkilöiden välisistä suhteista, tunteista ja jopa teologisista tai filosofisista aspekteista. Taiteen lisäksi me ihmiset käytämme käsienkieltä ilmaistaksemme itseämme tosillemme. Kansikuvassa on 1400-luvulla eläneen dominikaanimunkin Girolamo Savonarolan patsas. Hänen kerrotaan käyttäneen tehokkaasti käsiään puhuessaan.

Yhdysvaltain Presidentinvaalien ollessa kuumimmillaan moni kysyi minulta tulevan Yhdysvaltain presidentti Trumpin käyttämien käsieleiden symboliikasta. Molemmat ehdokkaat toki käyttivät paljon ilmeitään sekä eleitään. On hyvä muistaa, että kaikki eleet eivät ole symboleita, ainakaan tietoisia. Osa eleistämme on puhtaasti psykologisia. Luulenkin, että Trumpin eleet olisivat hedelmällisempää tutkittavaa psykologeille kuin meille symbolitutkijoille. Silti symboliset käsieleet ovat toki kiinnostavia ja niinpä päätin pilkesilmäkulmassa koota pienen katsauksen käsieleisiin ja jopa verrata esimerkiksi taiteen vakiintuneiden elesymbolien ja molempien presidentinvaaleissa ehdokkaina olleiden Clintonin ja Trumpin eleitä niihin.

 

Rivoa ja rumaa käsimerkkiä keskisormi ylös en toki nähnyt yhdenkään ehdokkaista käyttävän. Mutta koskapa kyseessä on yleinen ja ikivanha käsimerkki, voimme varmasti senkin historiaa palauttaa mieliimme. Keskisormi miehen sukuelimen kuvana, niin että viereiset taitetut sormet muistuttavat kiveksiä on jopa antanut latinalaisen nimen keskisormelle. Sitä kutsuttiin Antiikissa nimellä hävytön sormi. Maininta tällaisesta käsimerkin käytöstä on jo 300-luvulta ennen Kristusta, kreikankielisessä tekstissä.

Sisiliassa, Monrealin-kirkossa olevan Jeesus-mosaiikin käsien muodostama ympyrä muistuttaa Trumpin käsien ympyrää. Niiden merkitys ei kuitenkaan ole sama.

Donald Trumpin usein käyttämä käsimerkki, jossa peukalo ja etusormi muodostavat ympyrän tulkitaan useimmiten niin sanottuna OK-merkkinä. Itse olen katsellessani videoita, joissa hän puhuu, ajatellut, että hän enemmänkin näyttäisi haluavan alleviivata sanomaansa eleellään. Siinä on ehkä taustalla silmä, jota käytetään tarkkuuden eleenä. Olkaa tarkkoina! Sillä, mitä nyt sanon on merkitystä. Se ei ole yleinen tapa käyttää kyseistä merkkiä. Se on hänen persoonallisuuteensa kuuluva.

Kuten usein kielen ja sanojen kanssa, tämänkin elekielen sanan kanssa kannatta katsoa käyttöyhteys tarkkaan. Ortodoksien ikoneissa kyseinen merkki merkitsee Makrokosmosta. Jos merkin tekee vaikkapa Jeesuslapsi, se merkitsee, että hän Jumalanpoikana hallitsee maailmankaikkeutta. Vanhaan aikaan Välimeren alueella kyseinen merkki oli taas aivan yhtä hävytön kuin ylösnostettu keskisormi. Ne itseasiassa liittyivät yhteen. Pystyssä oleva keskisormi viittasi fallisena symbolina loukkaajaan, sormilla tehty ympyrä taas anaalisena merkkinä loukattuun.

Onko käsi rystys vai kämmen -puoli edessä, sillä on merkitystä

 

Voitonmerkki, jossa kaksi sormea osoittavat ylöspäin on pitkä historialtaan ja osa siitä on hieman hämäräkin. Etusormi ja Keskisormi muodostamassa V-kirjainta tulkitaan usein voiton merkkinä. Senkin kanssa on syytä olla varovainen, ainakin Italiassa ja siellä poliittisissa kokouksissa. Italiassa siihen voidaan etenkin popularistien puoluekokouksessa liittää myös merkitys ilmaisusta Vaffanculo eli noin kauniisti suomennettuna suksi kuuseen. Erään poliittisenliikkeen johtajat ovat järjestäneet Italiassa niin sanottuja Vaffa-päiviä, joissa he merkillään toivottavat koko vanhan puolue-eliitin suksimista kuuseen.

Useimmiten kyseinen merkki, jossa on kämmen katsojaan päin, tulkitaan kuitenkin voiton merkkinä. Jos merkki näytetään siten, että katsojaan kohdistetaan nyrkki, on merkki taas vanhastaan loukkaava. Jotkut ovat liittäneet merkin alkuperän arabeihin. Englantilaisten sotilaiden sanotaan omaksuneen sen arabeilta ja tuoneen Eurooppaan. Itse ajattelisin tässä selityksessä olevan sekaannuksen. Arabimaissa saattaa edelleen nähdä kyseisen käsimerkin, mutta silloin se tehdään, niin, että ainakin toinen sormi on lähellä sierainta. Silloin siinä on nimenoman jälleen kerran fallinen ja loukkaava sävy.

Aivan varmaa on, että tätä kahden sormen merkkiä on käytetty jo keskiajalla. Euroopassa ja että se on liittynyt sekä voittoon, että toisaalta sillä on loukattu. Toisaalta niin kovin usein toisen voitto on toisen tappio. Symbolin kaksinainen merkitys onkin helppo ymmärtää. Onkin tärkeää muistaa kumminpäin kämmen ja nyrkki ovat katselijasta käsin. Tiedämme jo englannin kuninkaan Henrik V käyttäneen sitä voiton merkkinä. Hänelle se toki sopikin, sillä hänen hallitsijanimensä numero on roomalaisilla numeroilla merkitty V-merkkinä. Hänen jousimiehensä taistelivat voitokkaasti ranskalaisia vastaan. Jotkut historioitsijat näkevätkin voiton merkin alun juuri satavuotisessa sodassa, jota käytiin englannin ja Ranskan välillä. Azincourtin-taistelu käytiin 24.10.1415. Siinä Englannin jousimiehet taistelivat voitokkaasti ranskalaisia ritareita vastaan. Silloin ajatellaan englantilaisten näyttäneen voittoaan ranskalaisille juuri loukkaavan nyrkki heihin päin ja kaksisormea pystyssä. Jousimiehet nimenomaan virittivät jousensa etu ja keskisormella, siitä niiden käyttö.

Satavuotisessa sodassa oli toki muitakin taisteluja. Ranskalaiset saadessaan kiinni englantilaisen jousimiehen halusivat eliminoida hänet sotilaana. Tappaminen olisi ollut turhaa, vangiksi ei voinut kaikkia ottaa. Niinpä ranskalaiset katkaisivat jousimiehiltä etu- ja keskisormen, sen jälkeen he olivat kyvyttömiä taistelemaan. Ranskalaiset näyttäessään taistelutantereella toisilleen, että taas on yksi englantilainen voitettu, näyttivät merkin taas kämmen edellä positiivisena merkkinä. Kun englantilainen näytti sormiaan ranskalaisille nyrkki edellä: hän näytti: tässä on aseeni ja minä tapan sinut. Kun ranskalainen näytti eleen toverilleen kämmen edellä, hän näytti voittaneensa yhden englantilaisen sotilaan katkaisemalla hänen sormensa.

Nykymaailmaan merkin toivat paitsi Winston Churchill myös hieman ennen häntä belgialainen radiotoimittaja De Lavelaye. Molemmat kehottivat käyttämään sitä voitonmerkkinä. Vuonna 1941 BBC teki suuren V voitonmerkkinä kampanjan liittoutuneiden puolella. Molempien presidentiksi pyrkineiden kampanjassa, V merkki oli ilman muuta ei loukkaava, vaan voittoa merkitsevä.

Molemmat ehdokkaat käyttivät usein eleitä, joissa he levittelivät käsivarsiaan. Se kuvaa avoimuutta ja vastaanottavaisuutta. Ele on taiteessa symbolina tyypillinen Jeesukselle. Sillä tarkoitetaan sitä, että pelastus on tarkoitettu kaikille.

Brancacci kappeliin Masaccion maalaama enkeli komentaa sormellaan Adamin ja Eevan pois paratiisista. Myös Trumpin sormi on samaan tapaan komentava ja käskevä.

Donald Trump käytti lukemattomia kertoja osoittavaa sormea. Tällainen miehinen, voimakas etusormi on taiteessa merkkinä komentamisesta ja käskystä. Yleisimmin se lienee kuvattu Herodeksen sormena, joka käskee surmaamaan kaikki alle kaksivuotiaat lapset.

Donald Trump käytti toisinaan myös ylös nostettua nyrkkiä. Propagandamerkkinä se lienee tunnetuin kommunistisen propagandan symbolina valmiudesta taisteluun. Toisinaan kyseistä merkkiä toki näkee myös rock-konserteissa. Se on silloinkin voimakkaan tunteen symboli, jolla voidaan antaa kannatusta ihailemalleen artistille tai yhtyeelle.

Ylös nostettu peukalo näkyi presidenttivaalien kampanjoissa useinkin. Nykyinen positiviinen tunnelataus merkkiin on historiallinen erehdys. Väärinkäsitys yleistyi Jean-Léon Gérȏme nimisen ranskalaisen taidemaalarin maalaus vuodelta 1872. Se kuvaa gladiaattori-taistelun päätöstä. Siinä kansa osoittaa peukalollaan alaspäin tuomitakseen gladiaattoriin kuolemaan. Silloin yleistyi erheellinen käsitys siitä, että käsimerkit olisivat peukalo ylös ja peukalo alas. Latinalaiset teksti puhuvat kuitenkin termillä pollux pressus eli peukalo sisään (nyrkin), joka merkitsee miekka tuppeen eli säästetään tai peukalo ulos eli miekka tupesta, siis tapetaan. Tässä mielessä toki peukalo on positiivinen ja kehottava symboli. Se ei kuitenkaan ole aina vain sitä. Välimeren maissa vielä 1980-luvullapeukaloa pystyssä oli kovinkin miehekäs symboli.  Kukapa meistä ei muistaisi Happy Days sarjan amerikanitalialaista Fonzarellia eli Fonzieta. Hänhän aloitti ohjelman aina näyttämällä kahta peukaloaan ylöspäin. Samalla, kun hän teki eleen, hänen taustalleen tuli teksti Sit on It eli istu siihen. Fonzie oli naisten mies ja vanha Välimerellinen merkitys eleelle olikin juuri tällainen istu sen päälle. Kun USAn presidentinvaaleissa näytettiin peukaloita, jätän sen katselijan ja lukijan päätettäväksi kumpaa sillä tällä kertaa tarkoitettiin.

Pietarin pystyssä oleva sormi on yleinen symboliele taiteessa. Se tarkoittaa Jumalan läsnäoloa. Tulevan presidentin vastaava ele lienee kiinnittämässä huomiota hänen sanomaansa.

Kiitän kaikkia kysyjiä, jotka pyysivät kommentteja tulevan presidentin käsieleistä. Luulen kuitenkin, että parempi kompetenssi kysymyksen ratkaisemiseen on psykologeilla ja elekielen tutkijoilla. Minun näkökulmani on väkisinkin aina historiaan ja taiteeseen pohjaavaa.

Kommentit (2)

Alankomaalainen
1/2 | 

Hei! Minulle jäi epäselväksi, miten kättä pidetään kämmen katsojaan päin. Kuka tässä on katsoja? Hän kenelle merkki näytetään vai hän, joka merkin näyttää? Ymmärtääkseni kämmen on käden sisäpuoli kämmenuurteineen. Vai olenko asunut niin kauan ulkomailla, että sanan merkitys on minulta kadonnut?

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
2/2 | 

Hei! Itsellani lienevat sanat hukassa 30 vuoden ulkomailla oleskelun jalkeen. Ajattelen kasimerkin tekijaa viestittajana ja katsojaa vastaanottajana. Siis kammen edella vastaanottajaan eli katselijaan ja rystyspuoli eli nyrkki edella aina vastaanottajasta, sille jolle merkki naytetaan kasin. Hyvaa talven alkua sinne Alankomaihin Andalusian lammosta!

Liisa Vaisanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat