Kirjoitukset avainsanalla adventtikalenteri

Giovanni Bellinin työpajan teoksessa 1400-luvun loppupuolelta kuvaa Kristuksen ympärileikkausta. teoksessa Maria on lapsensa edessä. Joosef katselee taustalla tarkkaavaisena. Temppelin edustaja rituaalipuvussaan on valmiina ympärileikkaamaan. Reunimmaisissa hahmoissa oletetaan Bellinin kuvanneen itsensä ja vaimonsa. Teoksessa katsojan huomio kiinnittyy ilman muta käsiin, jotka liikuttavat kankaita. Vasemman puoleinen mies pitelee rituaaliviitan kulmaa. Kauniisti kirjaillun asun alta paljastuu punainen vuori. Punainen viittaa paitsi vereen ja uhriin, myös Pyhään Henkeen. Se, että viitan vetää syrjään juuri taiteilija itse on kiinnostavaa. Hän on hän, joka paljastaa teoksessaan meille ympärileikkauksen hetken. Bellinin vaimoksi arveltu oikeanpuoleinen nainen pitelee kädessään vaalea, ohkaista kangasta. Se viittaa jo tulevaan käärinliinaan eli uhrikuolema on läsnä kuvan tasolla jo tässä. Marian rintojen alla oleva vihreä vyöksi kieputeltu liina kertoo toivosta, joka on tullut hänen maailmaan hänen synnyttämänään. Vihreä on toivon symboliväri. Siksi liina on juuri hänen vatsansa päällä.

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

...piti edelliseen kommenttiin vielä lisätä kiitokset kirjoittajalle ja ET-lehdelle tästä joulukalenterista mutta kun viesti karkasi vanhoista nakkisormista... Suurkiitos siis!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taiteen ystävät kysyivät, miksi en tekisi taidejoulukalenteria. Joka luukussa jouluun saakka yksi teos, joita katselemalla kurkistetaan taiteen maailmaan ja ohjataan hieman katsetta. Miten taideteosta voisi katsella ja lähestyä. Ei minua tarvinnut kahta kertaa kehottaa. 1. 12 ja ensimmäinen luukku. Olkaa hyvä

Tuskin mikään sopii paremmin avaamaan joulukalenteria, kuin Marian ilmestys. Länsimaisen taiteenhistorian yksi yleisimpiä aiheita. Siinä kuvataan se hetki, jolloin enkeli Gabriel tulee kertomaan Marialle, että hän on saava lapsen, vaikka neitsyt onkin ja neitsyenä pysyy. Siispä joulukalenterin ensimmäinen luukku: Salvador Dalin Marian ilmestys vuodelta 1960. Teos on ihastuttava sekoitus klassismia ja surrealismia. Gabrielin pystyssä oleva sormi on symboli, joka muistuttaa, että on vain yksi Jumala ja Jumala on tässä, nyt läsnä. Koko teoksen valtaa huikean vahva jumalallinen valo. Se peittää Marian kasvot kokonaan näkyvistä. Marian kädet rinnan päällä kuvaavat hämmästystä. Marian sormet ovat klassisen taiteen mukaisessa asennossa: kaksi sormea yhteen liitettyinä keskellä sekä etusormi ja pikkurilli hieman niistä erillään. Kaksi keskimmäistä sormea muistuttavat Jeesuksen kahtalaisesta luonteesta. Hän on Jumala ja ihminen yhtä aikaa. Erillään olevat sormet, joiden väliin Jeesus kuvaannollisesti jää, ovat symboliikaltaan kahtalaiset. Toisaalta ne ovat Vanha ja Uusi Testamentti ja toisaalta taivas ja maa.

Dali on kuvannut Jumalan lihaksi tulon todella konkreettisesti. Jumalan valosta tulee ihminen. Jumalan kasvot ovat tässäkin salaiset.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat