Kirjoitukset avainsanalla risti

Pieni muistutus siitä, että symbolit eivät ole aina itsestään selviä. Kun katselet symbolia, muista sen ympäristö. Samoin, kuin kieli muuttuu ja elää ajassa, myös symbolit tekevät niin. Länsimaissa eläville nykyihmisille risti tuo aina mieleen kristinuskon.

Maailman vanhin löytynyt risti on pieneen luunpalaseen kaiverrettu risti. Se on 30.000 vuotta vanha. Tietämyksemme mukaan tuolloin ei ketään ristiinnaulittu. Voimme ajatella sen kuvanneen ihmisen ja jumalan, taivaan ja maan kohtaamista. Ihminen on kovin varhain ja useissa kulttuureissa asettanut jumalan taivaalle. Paikka, missä taivas ja maa kohtaavat on horisontti. Voimme ajatella varhaisen ristin tekijän kuvanneen poikkipuun viivalla horisonttia, ihmisen ja jumalan kohtaamista. Pitkittäisviiva on jana, joka yhdistää alhaalla olevan pisteen eli ihmisen ja ylhäällä olevan pisteen eli jumalan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat