Kirjoitukset avainsanalla kala

Veronan San Zenon basilikassa on freskosarja, jonka on maalannut Neitsyt Marian mestarina tunnettu 1300-luvun taiteilija. Huolimattomasti katsottuna saattaa näyttää siltä että kuvassa on suojelusenkeli. Mistä sitten erottaa, ettei kyse ole suojelusenkelistä? Jälleen kerran symbolit tulevat avuksemme. Enkelin taluttamalla pojalla on kala kädessään. Se antaa meille avaimen kuvan aiheen tulkintaan. Kyseessä on Vanhan Testamentin apokryfikirjan kertomus Tobiatista  ja hänen ihmeellisestä kalansaalistaan. Kertomus on matkakertomus. Siinä kerrotaan, kuinka hurskas juutalainen voi elää hyvin ja uskonsa mukaan, myös vieraalla maalla. Tobit sokeutuu, kun hän nukkuu ulkona ja lintu ulostaa hänen silmiinsä. Hänen poikansa Tobiaan pitäisi mennä hakemaan velkoja eräältä naiselta. Nainen on neitsyt, joka on jäänyt leskeksi seitsemän kertaa. Paholainen Asmodeus on tappanut hänen kaikki miehensä heti hääyönä. Arkkienkeli Rafael, joka on pukeutunut ihmiseksi auttaa Tobiasta kaikin tavoin. Hän saa saaliikseen kalan. Rafaelin ohjeiden mukaan hän ottaa kalasta sappirakon, maksan ja sydämen.

Hän tapaa lopulta leskenkin. Rafael neuvoo häntä ottamaan leski vaimokseen. Näin hän tekee ja onnistuu ajamaan pahanhengen pois polttamalla kalan sydämen ja maksan. Lopulta Tobias onnistuu hieromalla kalan sappirakkoa isänsä silmiin, myös palauttamaan tämän näön.

Suojelusenkeli maalauksia ei tehty vielä 1300-luvulla. Niiden aika alkaa vasta 1600-luvulla. Kala Tobian kädessä on se symboli, josta näemme, mistä kuvassa on kyse.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varhaisina kristillisinä aikoina ajateltiin, että Kristus olisi ristiinnaulittu juuri ensimmäinen päivä huhtikuuta. Kristittyjen tunnukseksi tuli kala. Ensinnäkin kreikan sana kala on ictys. Sen kirjainten ajateltiin olevan ensimmäiset kirjaimet sanoista Jeesus Kristus Jumalan poika pelastaja. Kun kristittyjen vielä ajateltiin olevan ihmisten kalastajia, tunnus tuntui sopivan heille hyvin. Kristittyjä pilkattiin usein Antiikin maailmassa. Olihan ajatus siitä, että jumala antaisi poikansa kuolla ristillä outo ja naurettavakin antiikin maailman ylivoimaisiin jumaluuksiin tottuneille. 1.4 oli suuri juhlapäivä kristityille ja ilkeitä, kun ihmiset haluamme olla, niin se tuntui juuri parhaalta päivältä pilkata kristittyjä. Pilkkaajat ostivat kaloja ja huiskivat niillä kristittyjä huudelleen: siinä on sinun jumalasi. Aprillipilan nimi onkin useimmilla kielillä suoraan suomeksi käännettynä: huhtikuun kala. Sana aprilli itsessään tulee luonnollisesti huhtikuun latinalaispohjaisesta nimestä. Suomessa huudeltiin pilailtaessa aprillia, kalaksi meillä vakiintui silli, pelkästään sen tähden, että se riimittyy loistavasti sanan aprilli kanssa. Hyvää aprillipäivää, tämä juttu ei ole aprillipila!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat