Minulla on ystävä vuosien, niin no vuosikymmenien takaa. Hänestä ja hänen puolisostaan oli hiljattain juttu eräässä iltapäivälehdessä. Minua kiukutti ja samalla suretti koko tarina. Siinä käsiteltiin heidän tapaansa elää avioparina molemmat eri asunnoissaan. Sinänsä siinä minusta ei ole mitään erikoista, eikä tosin mitään kiinnostavakaan. Kukin asukoon juuri siten, kuin parhaaksi tuntee ja kokee sekä elämäntilanteeseensa sopii. Se, mikä minua harmitti jutussa, oli sen aihe. Ystäväni on nimittäin hyvin lahjakas ihminen. Hän on loistava muusikko. Sen lisäksi hän on kirjoittanut hyviä teoksia. Lahjakkaasta, joten sanoisi nerokkaasta ihmisestä, tehdään juttu, joka koskee vain hänen tapaansa asua puolisonsa kanssa.

Samaan ilmiöön olen törmännyt liian usein myös ammatissani taiteentutkijana. Aina, kun puhun Picassosta, joku sanoo: niin ne Picasson naiset. No Picasso oli kahdesti aviossa ja oli hänellä muutama tyttöystäväkin. Mutta ei kai hän historiaan ole jäänyt naisystäviensä tähden? Taatusti hänen ansionsa on jossain aivan muualla. Niin mielelläni soisin kaikkien maailman ihmisten tietävän yhtä paljon kubismista kuin Picasson naisystävistä. Niin ei vain valitettavasti ole.

Tämä ihmisyyden alainen piirre kiukuttaa, harmittaa ja surettaa, jopa ahdistaa. Se myös mietityttää. Minun vaikea ymmärtää, miten kukaan voi olla äärimmäisen kiinnostunut itselleen täysin vieraan ihmisen asioista? Onhan tämän tyyppiselle yleisölle oma lehdistönsä ja nykyään varmasti televisionsakin. Mutta silti, mikä ihme toisen ihmisen arkielämässä on niin kiinnostavaa? Toisaalta sen voisi ymmärtää haluna peilata omaa elämäänsä toisiin. Nähdä, etten ole yksin omien asioideni kanssa. Mutta minusta ihmisyyden peilaamista paljon kauniimmassa ja hedelmällisemmässä mielessä kuvaa jo romaani ja novellikirjallisuus, miksipä ei lyriikkakin. Ihmiselle on taatusti tärkeää lukea tai nähdä yleisinhimillisiä tunteita. Se auttaa ymmärtämään myös omaa ihmisyyttään. Yksi keino siihen on ihan juttelu toisten ihmisten kanssa. Silloin, kun se on vain uteliaisuutta ja juoruilua toisen ihmisen elämästä, se on pelkästään alhaista ja useimmiten typerää.

Jos joku ihminen on onnellinen asuessaan erillään puolisostaan, se on hänen ratkaisunsa. Kenenkään ihmisen mielipide ei taatusti saa häntä toisiin aatoksiin.

Se on niin kammottavan totta, että elä ja anna toisten elää: rauhassa ja juoruilematta on yksi vaikeimmista taidoista tällä pallolla.

 

Kommentit (4)

Juoru
5/4 | 

Näköjään ihmisiä kiinnostaa enemmän juoruaiheiset jutut kuin ihminen inhimillisenä ihmisenä. Julkisuuden henkilöistähän kirjoitetaan mielellään raflaavia juttuja joiden aihe on silkka juoruilu. Haluavatko nämä ihmiset itse että heistä kirjoitetaan juuri tämän kaltaisia juttuja suurin otsikoin? Eikö nämä Liisa Väisäsen ystävät olisi voineet määritellä mitä heistä kirjoitetaan ja mille asioille painopiste tulee jutussa? Ainahan voi hyväksyä pienenä sivujuonteena vaikka kyseisen asunto järjestelyn, mutta ei pääaiheena.

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

En tiedä, keneen kirjoittaja viittaa enkä usko, että olen lukenut kyseistä lehtijuttua, joten en ole perillä tekstin sävystä. Olen kuitenkin itse asunut suhteellisen pitkään eri osoitteessa kuin aviomieheni, itse asiassa olen tehnyt niin molemmissa avioliitoissani. Järjestely ei ole kovin yleinen, ja siihen liittyy omat haasteensa ja ilonsa. Luen kiinnostuneena kaikki lehtijutut, missä siitä kirjoitetaan, ja peilaan haastateltavien kokemuksia omiini. Minua nuo jutut siis vilpittömästi kiinnostavat, vähintään yhtä paljon kuin samasta aiheesta kirjoitettu fiktio, ehkä enemmänkin.

En näe mitään pahaa siinä, että ihmisen elämästä otetaan lehtijuttuun yksi siivu kerrallaan. Melkoinen sillisalaatti siitä tulisikin, jos samassa jutussa käsiteltäisiin ihmiselämän kaikki puolet. Eivät siihen sivutkaan riittäisi. Jos henkilö on nerokas, saa hän varmasti julkisuutta myös elämänsä muille osa-alueille niin halutessaan.

Tarja Knudsen
Liittynyt2.3.2017
7/4 | 

Ehkä kyseinen lehtijuttu innostaa useampia kokeilemaan erillään asumista. Se voi olla hyvä ratkaisu monille aviopareille, joilla on erilainen asumis- ja muu tyyli. 

Tarja Porkka Knudsen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla