Osaatko ajatella, mitä kuvan kuvio symboloi? Siinä on puuoveen tehtynä aika piirustuksellinen ruusu keskellään miekka. Itselleni tulee mieleen sarjakuvat ja tatuoinnit,

Sellaisissa yhteyksissä se aivan taatusti kuvastaa pettymystä rakkaudessa. Mutta, mikä on kuvion historiallinen tausta. Tässä siihen antaa vihjettä jo se, että kyseessä on jälleen kerran kirkon ovi. Se on hämmästyttävä määrä symboliikkaa, joka meillä juontaa kristillisestä symboliikasta Tai ehkä eurooppalaista taustaamme vasten määrän ei pitäisi hämmästyttää. Kulttuurimme pohjaa luotiin vuosisatojen ajan kristilliselle ajattelulle.

Keskiajan suosituin kirjallisuuden muoto oli ritarirunous Ritarirunoja lauloivat hovista hoviin kiertävät trubaduurit. Noihin aikoihin ajatus maallisesta ja toisaalta taivaallisesta rakkaudesta askarrutti. Niitä ei nähty aivan niin erilaisina, kuin nykyisin ihmisen viettimaailmaa tutkivassa kulttuurissa, joka pohjaa rakkauskäsityksen pitkälle pariutumiseen ja ihmisen seksuaaliviettiin.

Kaikkien naisten esikuvana pidettiin Neitsyt Mariaa. Naisihanne oli tavoittamaton, ylimaallinen ja puhdas. Naiseuden symbolina, monessa mielessä käytettiin ruusua.. Toisaalta ruusu saattoi kuvata vulvaa, toisaalta taas se oli tahrattoman, kaikkein kauneimman naisen eli Marian symboli. Maallinen ja seksuaalinen sekoittui taivaalliseen jatkuvasti.

Tässä ruusussa näemme viisi terälehteä, sen sisällä kolme ja sisimpänä yhden keskuksen, jonka lävitse menee miekka. Koska symbolikielessä pitää aina lukea koko lause, ei tyytyä yhteen symbolisanaan, on katsojalle tärkeä tietää, mikä se lause on. Lause muodostuu siitä  tosiasiasta, että tämä on kirkon ovi. Meille jää vain yksi ainut tulkinta mahdollisuus,. Viisi viittaa Kristuksen haavoihin, kolme Pyhään Kolminaisuuteen ja yksi Jumalaan. Ruusu viittaa Mariaan ja miekka kärsimyksiin, joita hänellä oli elämänsä aikana.

Jos sen sijaan kyseessä olisi vaikkapa tatuointi miehen olkavarressa olisin valmis tulkitsemaan symbolin onnettomana rakkautena tai jopa avoimen seksuaalisesti vulva ja fallossymboleina.

Kommentit (3)

jtk
6/3 | 

tuo mieleeni kiihkeää rakkautta jopa mustasukkaisuutta ,tuo mieleen entisajan hovissa kun neulottiin pitsiä ja merkki tuo mieleen vielä vanhan kunnon ritalisuuden v-1800- luvulla tai sitten sodan merkkikin voisi olla

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla