Ajankulku on aina ollut ihmiselämän suuria mysteerejä ja pohdinnan aiheita. Aika kulkee rytmissä, mutta rytmejä on monta. Päivä seuraa yötä loputtomana kehänä. Vuodenajat seuraavat tosiaan vuodesta toiseen. Ihmiset ovat käyttäneet lukemattomia symboleja ajan kiertokulun kuvaamiseen. Useissa kulttuureissa aika on ajateltu kolmiosaisena: auringonnousu, keskipäivä ja auringonlasku. Ympyrä ja kehrä muotoina viittaavat jatkumoon, päivien ja yön toistumoon. Jalat ovat selkeä viite kulkuun. Kolmijalkainen symboli kantaa nimeä trisekle, jossa tri viittaa luonnollisesti kolmeen ja skele jalkoihin.

Kansikuvassa oleva ajankulkua kuvaava hahmo on Sisilian tunnuksena tunnettu triskele. Sisilian Triskeleä kutsutaan Trinacheriksi. Sisilialaisessa versiossa on jalkojen keskellä kasvot, joita kehystävät käärmehiukset. Käärmehiuksinen meduusa on Kreikan mytologian hahmoja. Onkin ajateltu, että kreikkalaiset olisivat tuoneet triskelen Sisiliaan.

Triskele löytyy paljon pohjoisempaakin. Saarenmaalla olevassa Karjan kirkossa on myös käytetty triskeleä. Kristillisessä yhteydessä sen avulla kuvataan ajankulua samalla, kun se muistuttaa kolmiyhteisestä Jumalasta. Siinä onkin keskellä kolmio, kolmiyhteyden symboli kasvojen asemesta.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla