Kirjoitukset avainsanalla TORNIKRUUNUINEN

Italian symboli on tornikruunuinen Italia eli Italia Turrita. Se on useimmille paljon tuntemattomampi kuin Ranskan Marianne, vaikka on alkuperältään paljon vanhempi. Se on Italian kansallisvaltion henkilöitymä, samoin kuin suomen henkilöitymä on Suomi neito. Se kuvataan naisen päänä, joka kantaa päähineenään linnaketta tai muurinharjaa. Kun Hannibal hyökkäsi Roomaa vastaan, Rooman papisto ennusti, että vain voimakas Kybele jumalattaren patsas voi suojella Roomaa. Kybele jumalatar oli Anatoliasta kotoisin oleva hedelmällisyyden jumalatar. Hänen patsaansa tuotiin Roomaan ja se todettiin voimakkaaksi, kun Rooma voitti Hannibalin joukot. Silloin patsaasta tuli Magna Mater, Rooman suuri suojelija. Patsas kantoi päässään suojelusmuureja. Keisariperheen naisille muodostui tapa pukeutua tornimaiseen kruunuun virallisissa tilaisuuksissa. Lopulta tornikruunuinen hahmo alkoi samaistua Italian niemimaahan yleensäkin.

Keskiajan muuratut kaupungit käyttivät symbolia mielellään erilaisissa yhteyksissä. Kun Nuori Italia liike syntyi Italian yhdistymisen aikoihin 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla, he ottivat sen käyttöön uudelleen Italian tunnuksena. Vuoden 1946 kansanäänestyksessä Italian Tasavallan luomiseksi Kruunutornista Italiaa käytettiin vaalimainosten symbolina.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat