Tuntemattoman sienalaisen teoksessa 1400-luvun alusta, kuningatar Didon hyväksyy avioliitto sopimuksen. Avignonen-museossa oleva teos kuuluu useamman teoksen sarjaan. Ne ovat pieniä puulla maalattuja kertomuksen osia Karthagon kuningattaren Didon elämästä.  Kyseessä on ollut säilytyslaatikosto, jonka vetolaatikot olivat maalatut.

Dido on Antiikin mytologian hahmo, kuningatar, jota pidettiin Karthagon perustajana. Hänen sanotaan olleen Tyroksen kuninkaan Pygmalionen sisar. Alun perin Didolla oli varakas puoliso: Sicheo, jota hän rakasti. Hänen veljensä ahneuksissaan surmasi siskonsa puolison, joka pakeni osan kansasta kanssa Karthagoon. Sinne saavuttuaan hän onnistui saamaan maa-alueen asuttavaksi Berberikuningas Jarbalta. Siten hän perusti Karthagon valtakunnan. Tässä viehättävässä paneelissa kuvataan, kuinka hän saa avioliittotarjouksen Jarbalta. Hän aluksi, kansansa tähden, hämäykseksi hyväksyy avioliittoon. Hän kuitenkin haluaa pysyä uskollisena jo kuolleelle puolisolleen ja tekee itsemurhan välttyäkseen uudelta avioliitolta.

Dido onkin symbolinen hahmo. Häntä on käytetty aviovaimon uskollisuuden symbolina. Se selittää meille, miksi hänen tarinansa on maalattu vaatekaapin koristeeksi. Se muistutti aina kaapin omistajaa hänen velvollisuudestaan vaimona. Me näemme hänen kädessään luutun. Se kertoo paitsi naisihanteesta, joka on musikaalinen, myös rakkaudesta. Luuttu on rakkauden symboli.

Tässä hänelle vasta tuodaan sopimusta, mutta luuttu on hänellä jo. Hänen rakkautensa kuolleeseen puolisoon on yhä läsnä.

Teos on myös muistutus siitä, kuinka kuvalla on kautta vuosisatain ajateltu olevan vaikutus ihmiseen, joka kuvaa katselee. Kuvat ovat toimineet samaan tapaan, kuin nykyisin niin suositut voimalauseet. Ne muistuttavat tärkeistä arvoista. Koskapa kuva on niin paljon kauniimpi kuin teksti, jaksan ihmetellä, miksi kuvataulut korvataan teksteillä. Ne ovat oikeastaan vain kuvanlukutaidottomien apuvälineitä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla