Kirjoitukset avainsanalla pelonvalta

Pelko on luontaista kaikille eläimille, myös ihmisille. Pelko on asia, joka useasti saa meidät selviämään hengissä. Ihminen luontaisesti kavahtaa vaarallisia tilanteita. Niin tekevät kaikki muutkin eläimetkin. Pelko on siis normaalia, hyväksyttävää ja tarpeellistakin.

Yliluonnollisenpelko

Pelko on luonnollinen reaktio uusissa tilanteissa. Samat ihmiset, jotka kotioloissaan liikkuvat huolettomasti lompakko esillä, saattavat usein olla varovaisempia ulkomailla. Olenpa joskus kuullut väitteen, että useimmat auto-onnettomuudetkin sattuvat kodin lähellä. Silloin ihminen tuntee olonsa turvallisemmaksi ja on huolimattomampi.

Vedenpelko

 

Olin aikoinaan eräässä seminaarissa, jossa yksi puhujista oli hollantilainen liikennesuunnittelija. Hän johti ryhmää, joka oli erikoistunut erityisen vaaralliseksi osoittautuneiden kaupunkialueiden liikenteen uudelleen järjestämiseen. Heidän perusideansa, joka oli ainakin hänen esittämänsä tilastojen mukaan, onnistunutkin hyvin, oli se, että silloin, kun on paljon onnettomuuksia, kannattaa itseasiassa purkaa turvajärjestelmiä, ei lisätä niitä. Hänellä oli yksi esimerkki Hollantilaisesta kaupungista, jonka nimeä en valitettavasti muista. Se oli alue, jossa oli paljon ihmisiä, lapsiakin, jäänyt auton alle. Alueella oli suojatiet, oli pyörätiet, oli liikennevalot, oli varoituskolmiot, oli nopeusrajoitukset, oli kaikki. Silti onnettomuuksia tapahtui. Heiltä pyydettiin ratkaisua. He purkivat kaikki turvallisuusrakenteet alueelta. He poistivat suojatiet, jalkakäytävät, aivan kaikki. He laittoivat siis kaikki: jalankulkijat, autot, pyöräilijät, aivan kaikki kulkemaan sekaisin. Onnettomuudet loppuivat siihen. Kaikki tiesivät, ettei ole suojaverkostoa, täytyy olla varovainen. Tilannenopeudet laskivat kaikilla ja onnettomuuksilta vältyttiin.

Kuolemanpelko

Helvetinpelko

 

Me olemme kaikki kuulleet ja nauraneetkin Amerikan maalta tulleille hulluille jutuille: joku kuivasi kissansa mikroaaltouunissa, kun ei tiennyt, ettei niin saa tehdä. Joku toinen poltti kahvissa kielensä, kun ei ymmärtänyt, että kahvi on kuumaa. Tyhmiä ovat ne amerikkalaiset! Toisaalta minä itsekin syön suklaata hyvällä ruokahalulla ja aivan liikaa. Ei se tietenkään voi hyvää tehdä verisuonilleni. Varmasti laihana voisin paremmin. Me otamme riskejä aivan tietoisesti. Tietynlaisiin pelkoihin me selvästi olemme tottuneet. Meidän pitääkin tottua, muuten emme voi elää normaalisti. Kyllähän liikenteeseen meno on aina riski, silti lähden ulos kotiportistani päivittäin. En edes ajattele, että siinä on riskinsä. Ihminen, joka lentää harvoin, saattaa sen sijaan jännittää lentämistä. Hänelle on aivan turha tarjota tilastoja siitä, kuinka lentäminen on turvallisempaa kuin autolla ajaminen. Pelko ei noudata logiikkaa eikä usko tilastoihin.

Korkeanpaikan kammo

Epänormaalin pelkotilan vallassa ihminen voi linnoittautua kotiinsa poistumatta sieltä koskaan. Hänen pelkonsa syy voi olla bakteerit, linnut, autot, mikä tahansa. Joku ei uskalla kävellä silloilla, toiset eivät voi mennä väkijoukkoon. Kolmas ei halua mennä oman talonsa kellariin pimeässä. Pelko saa myös käyttäytymään typerästi. Me alamme kirkumaan nähdessämme käärmeen, hämähäkin tai torakan. Silti me tiedämme, ettei se auta yhtään mitään. Voin kirkua ääneni käheäksi ja silti se torakka on ja pysyy lavuaarissa. Sen lisäksi torakka saattaa olla ikävän näköinen, mutta niistä ei ole haittaa. Hyttynen on kiusallisempi, se puree ja purema kutittaa. Torakat eivät edes pure ihmisiä. Me olemme tottuneempia hyttysiin kuin torakoihin. Kun pelko ottaa meissä vallan, me emme osaa enää käyttäytyä rationaalisen aikuisen tavoin. Taannumme pelokkaan lapsen asteelle. 

Pimeänpelko

Nyrkkeilin pitkään. Se opetti minulle pelosta valtavasti. Näin paljon heitä, jotka väittivät, ettei heitä yhtään pelota kehään meno. Minulla oli tapana sanoa heille, että joko valehtelevat tai ovat tyhmiä. Nyrkkeily ei ole tennistä tai golfia. Silloin, kun nyrkkeilyssä häviää, se myös sattuu. Itseasiassa useimmiten se sattui, vaikka olisi voittanutkin. On täysin normaalia pelätä kipua, jonka tietää olevan tulossa. Se pelko on jopa hyväksi. Se auttaa olemaan varovainen. Pelko pitää valppaana. Olen nähnyt lukemattomia otteluita nyrkkeilyn ammattilaistasollakin, joissa ylivoimainen häviää alivoimaiselle, juuri siksi, ettei osannut pelätä ja olla varovainen. Nyrkkeilyn hienoin opetus minulle oli se, että opin hallitsemana pelkoni. Menin kehään, vaikka pelkäsin. Minä en antanut pelolle valtaa. Minä kontrolloin oman pelkoni. Siksi pidin itseäni voittajana, joka ottelun jälkeen, vaikka olisin hävinnytkin. Minä olin silloinkin voittanut pelkoni.

Väkijoukkokammo

Näinä aikoina me seuraamme paljon uutisia maailmalta ja varmasti monia meistä pelottaakin. Kannattaa muistaa se, että pelko saa käyttäytymään usein tyhmästi, ihan järkevänkin ihmisen. Sodat näyttäisivät useimmiten syntyneen pelosta. Vain pelon voittamalla saadaan aikaan muutos. Pelon voittaminen saa meidät käyttäytymään järkevästi, uskaltaisin sanoa, myös sivistyneesti. Pelko kannattaa myöntää. Sen jälkeen sen voi hallita. Tuntematon kannattaa tehdä tutuksi, silloin se ei pelota niin paljon.

Yksinäisyydenpelko

Kommentit (1)

Tumali
Liittynyt14.12.2015
1/1 | 

Pelkoja on monenlaisia,niinkuin tuosa lueteltiin.Itse olen huomannut,että kärsin ahtaista paikoista,korkeista paikoista ja lentopelko on tullut uutena.Mutta yritän kyllä tulla toimeen pelkojeni kanssa.Siihen on auttanut asioiden kohtaaminen jonkun muun seurassa.

Liikenneonnettomuudet pelottavat joskus.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat