Kirjoitukset avainsanalla nuppu

Allegorinen kuva tarkoittaa vertauskuvallista ilmaisua. Siinä konkreettisen hahmon, usein naisen, toisinaan miehen hahmon avulla kuvataan jotain, ei materiaalista. Vuodenaikakuvat ovat tyypillisiä allegorisia kuvia. Kyseessä ei siis ole muotokuva jostain tietystä naisesta. Tässä taulussa kuvauksen kohde on kevät. Näitäkin kuvia oppii kyllä tunnistamaan, sillä niiden symboliikka on monien vuosisatojen ajan hyvin yhteneväistä.

Tässä Henry Nelson O´Neilin maalauksessa 1920-luvulta aistimme varhaisen kevään raikkauden. Talven kylmyys ei ole vielä väistynyt. Siitä kertovat usvainen, kylmyyttä hohkaava tausta sekä sininen vaate tytön sylissä. Sininen kylmänä värinä on tyypillinen viittaus myös kylmään säähän.

Kevät kuvien kukat ovat nupullaan. Niin tässäkin tytön päässä olevassa seppeleessä sekä hänen oikealla puolella olevassa sinisessä kellokukassa kukat eivät ole vielä täydessä loistossaan. Tytön valkea puku on täysin neitseellisen valkea. Hän on vielä hedelmöittämätön äiti maa. Kevät on vasta tuloillaan. Hennot kukat lupaavat kuitenkin jo aivan muuta. Paimensauva on laitumien symboli.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat