Kirjoitukset avainsanalla SOMMITELMA

José Silbertin 1800-luvun lopussa maalaama teos Papukaijojen esittelijä on hyvä muistutus siitä, kuinka erilainen ja eksoottinen inspiroi. 1700-luvulla tuli Euroopassa muotin orientalismi. Kiinnostus Afrikkaan kasvoi erityisesti 1800 ja 1900-lukujen vaihteessa. Kukin taiteilija otti inspiraationsa erilaisuudesta, mutta erilaisin keinoin. Henri Matissea kiinnosti Afrikassa pintakuviointi, Picasso oli kiinnostunut Afrikkalaisista naamioista. José Silbertiä kiehtoivat Afrikan voimakkaat värit.

Jälleen kerran tarkkaavainen katselija voi jopa paikantaa teosta, vaikka teoksen nimi ei meille paljon kerrokaan. Taustan seinän kuviointi on selkeästi Pohjois-Afrikasta. Keramiikkaseinän yläreunan tekstit näyttävät arabialta, olematta sitä. Tausta kuitenkin sisältää riittävästi vihjeitä, jotta voimme arvata sen olevan Saharan pohjoisenpuoleisesta Afrikasta.

Tämän teoksen vahvin puoli on sen tavattoman hieno sommitelma. Teoksen viehättävyys ja taitavuus on hyvän ja ammattimaisen värienkäytön varassa. Papukaijojen sininen väri toistuu seinälaatoituksessa. Niiden kirja keltainen on vyön värissä ja punainen hatussa sekä puvun alaosassa. Hieman mutkallaan oleva ihmishahmo pehmentää taustan suoria viivoja. Taustalla on nimittäin kuvioissa sekä vaaka että pystysuoraan kulkevat viivat. Liian suorassa oleva ihmisen hahmo tekisi teoksesta heti tylsemmän. Hahmo on alhaalla aivan teoksen keskellä sivusuunnassa, mutta pieni taivutus tekee ylänosan sopivalla tavalla epäsymmetriseksi. Toinen kepin kärki ei mahdu täysin teoksen sisään.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat