Kirjoitukset avainsanalla tekoripset

Juan Camillo Uriben (1945-2005) Jeesuksen pyhä sydän teos on vuodelta 1973. Uriben teoksien sisältö on usein uskonnollinen ja samalla humoristinen. Hän leikkii varmuuden ja epävarmuuden, epäilyksen ja varmuuden sekä huumorin ja vakavuuden välimaastossa.

Hän käyttää rohkeasti kaikkia materiaaleja. Tässäkin, hän on yhdistänyt maalaukseen värillisiä, mainoksen kaltaisia valoja. Hän puhuu suoraan kliseillä ja kansanuskomuksen tavalla. Lähtökohtana ovat vakiintuneet katoliset kuvat, kuten Pyhän Sydämen Jeesuksen kuva. Kolumbialaisen taiteilijan teoksissa on samaa muotokieltä, kuin pop-taiteen isän Andy Warholin teoksissa. Niissä on kuitenkin aina yksi suuri ero. Warhol pilkkasi. Hän tyhjensi ikonit, kuten Maria Monroen kaikesta arvostaan. Uribe ei koskaan pilkkaa. Hän nauraa ja hän kansanomaistaan, mutta hän ei pilkkaa. Uriben nauru on hyväntahtoisempaa. Tässäkin teoksessa hän osoittaa meille joidenkin ihmisten tavan nähdä Jeesus. Se ei ole kovin korkeakirkollinen tapa. Hän maalaa Jeesuksen kasvot ja laittaa selvästi tälle ripsiväriä. Mutta samalla tavoinhan Jeesuksen kuvat ovat aina olleet siloteltuja, Ei Jeesuksella missään kuvissa ole ollut kainalo tai säärikarvoja. Kuinka pitkälle Jeesuksen muokkaamisen voi viedä, tuntuu taiteilija kysyvän meiltä? Mutta hän ei pilkkaa ei Jeesusta eikä heitä, jotka hänet näkevät tällaisena. Hän lähinnä toteaa. Jeesuksen voi nähdä näinkin. Tavallaan hän samalla tekee hyvin uskonnollista ja hyvää tarkoittavaa kuvaa. Jumala luonnollisesti näyttäytyy meille kaikille sellaisena, kuin me omista lähtökohdistamme hänet voimme nähdä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat