Michelangelo Pistoletto (s. 1933) tekee mainioita installaatioita. Tämä installaatio löytyy Havannan Kaupungin taidemuseosta, Kuubasta. Teoksen nimi on Yksi + yksi on kolme.

Teos on yksinkertaisuudessaan nerokas. Siinä on neljä seinää, jokaisella seinällä on peili ja/ tai peilin edessä kuva, joka viittaa symbolisesti johonkin uskontoon. Pistoletto on kuvannut symbolisesti neljää maailman valtauskontoa. Rukousmatto lattialla peilin edessä saa heti ajatukset islamin uskoon. Buddhan patsas saa ymmärtämään, että kyse on buddhalaisuudesta, polvistuspenkki viittaa kristinuskoon ja kahden laintaulun malliin leikatut peilit saavat ymmärtämään, että taiteilija viittaa juutalaisuuteen. Kun katselija kävelee sisään installaatioon, hän voi peilata itseään kaikkien näiden uskontunnustusten kautta. Ajatus on selvä, kukin ihminen peilaa itseään oman uskonnollisen kulttuurin kautta, sen, johon hänet on kasvatettu. Kaikki toisaalta palaa aina ihmiseen itseensä. Kyseessä ovat heijastumat.

Vieläkin nerokkaampaa lienee se, kuinka seinät on aseteltu. Niistä juontaa myös teoksen nimi. Kun katselee yhden peilin kautta toista uskontoa, heijastuu mukaan aina kaksi muuta. Toisin sanoen Pistoletto näyttää meille konkreettisesti uskontojen läheisyyden. Kaikki niistä heijastavat samoja totuuksia kuin toiset. Ne ovat kaikki vuorovaikutussuhteessa toisiinsa. Kaikki maailmanuskonnot vaikuttavat toisiinsa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla