Kirjoitukset avainsanalla manierismi

Rosso Fiorentinon teos Mooses suojelee Jetron tyttäriä on noin vuodelta 1523. Siinä on esitetty Raamatun kertomus, jossa Jetron seitsemää tytärtä uhkaavat paimenet, jotka tulevat juottamaan karjaansa Jetron kaivolle. Mooses tulee puolustamaan tyttöjä ja saakin sitten yhden heistä vaimokseen kuin palkkiona.

Rosso Fiorentino osoittaa tässäkin teoksessa olevansa täysverinen manieristi. Hän kuvaa liikkeessä olevan ihmisen anatomiaa hienosti ja tarkasti. Näkökulma on hyvin erikoislaatuinen. Mooses kuvataan väkivaltaisena ja aktiivisena. Hän on puolialaston keskushahmo, joka on raivoa täynnä.

Etualalla on ruumiita. Oikealla puolella olevan miehen tuskaa kuvastava ilme on järkyttävä. Vasemmalla puolella on vihainen, juokseva nuori mies, jonka vaate on tehnyt tuulessa kuin purjeen hänen ympärilleen. Se on suora lainaus Antiikin ajan teoksista. Muut tytöt yrittävät paeta. Mooseksen tuleva vaimo on kasvot Moosesta ja katsojaa kohden. Hänen pukunsa on märkä ja myötäilee rohkeasti hänen kehonsa muotoja.

Teoksessa on tavallaan monta tasoa: taaimmaisessa on taustalla olevia taloja, keskimmäisessä taisteleva Mooses ja edessä loukkaantuneita ja kuolleita vihollisia. Tämä teos on manierismin merkkiteoksia. Etenkin etualalla oleva vartalo muodostui malliksi monille muille tuleville maalareille, kuten Bronzinolle. Tilan täyttö on aivan uudenlainen. Renessanssin selkeä tila jako, joka pohjasi perspektiiviin, on hävitetty. Tila muodostuu liikkeestä olevista vartaloista ja tila on täytetty kokonaan ihmisen kehoilla ja toiminnalla.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Renessanssin ideaalikauneus saavuttaa päätepisteensä Raffaellon aikana. Hänestä on vaikea jatkaa, häntä voi vain kopioida. Taiteen historia koostuu usein vastaliikkeistä ja protesteista, niin tälläkin kertaa, Renessanssia seuraava taiteensuuntaus on nimeltään manierismi. Manierismin ajanjaksoksi lasketaan yleisesti 1520-1580. Manierismi tulee termistä nuova maniera eli uusi tapa tehdä, Tosinaan sitä kutsuttuun myös maniera romanaksi eli roomalaiseksi tavaksi maalata. Taiteen suurimmat tilaajat olivat nimittäin tuolloin Paavin ja kardinaalien hovit Roomassa. Rosso Fiorentino on yksi manierismin merkkitekijöitä. Hänen luuttua soittava enkelinsä osoittaa manierismista jotain oleellista. Ensinnäkin siinä valo ei enää ole tasavalo. Osin varjoon jäävät kasvot ja toinen ja käsivarsi ennakoivat jo barokin valomaailmaa. Myöskään asento ei ole samalla tavoin tasapainossa kuin renessanssissa oli tapana tehdä. Manierismiin kuuluvat kierteiset ja epätavallisetkin asennot sekä normaalista poikkeava värimaailma. Rosso Fiorentino teosten kromatiikka on poikkeuksellisen hieno. Tässäkin hän on käyttänyt samaa punaista enkelin siivissä sekä kasvoissa. Rosso Fiorentinolle ja yleensäkin manieristimaalareille tärkeintä ei ole luonnonmukaisuus vaan vaikuttavuus. Värit oatkin usein tavallisuudesta poikkeavia ja huomiot herättäviä. Väreillä rakennetaan teosta samoin kuin muodoilla ja ääriviivoilla.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat