Kirjoitukset avainsanalla romaaninen

Keskiajalla kirkkoja rakennetaan entistä enemmän.  Kirkosta yhteisönä tulee yksi suurimmista, ja pitkäksi aikaa jopa kaikkein suurin, taiteen tilaaja. Ensimmäinen selkeästi länsi-Eurooppalainen taiteen suuntaus on romaaninen taiteen suuntaus. Romaanista taidetta tehdään noin karkeasti Euroopassa 1000-1100-luvuilla. Sitten taidesuunta nimeltään gotiikka pikkuhiljaa syrjäyttää sen esteettiset ihanteet. Arlesin St Trophime kirkko on hyvä esimerkki sen tavasta kertoa. Romaanien taide edustaa länsi-eurooppalaista tapaa tehdä siinä, että se pyrki realistiseen kerronnan tapaan. Romaanisen taiteen tyypillisin kerronnan tapa on juuri kohokuva eli reliefi. Tässä kirkon pääsisäänkäynnin reliefissä näemme arkkienkelin, joka vartio taivaan portteja. Taivaan portista näkyy Jumalan käsi. Pyhä pelottavuus ja kirkkaus on kuvattu kovin havainnollisesti. Taivaan ovea kohden kulkijat ja porttista sisään halajavat joutuvat kirkkauden sokaistuneina peittämään silmänsä käsillään.

Romaanisen taiteen peruselementit ovat tässäkin selkeästi näkyvät: selkeys, kerronnallisuus ja halu julistaa opettamalla. Romaanisen taiteen tekniikka ei ole aina täysin kehittynyttä. Tämäkin kuva on sympaattinen naiviudessaan. Meidän pitää muistaa, että länsimainen taide ottaa antiikin ajan ja Bysantin vaikutuksen jälkeen tässä aivan ensimmäisiä askeliaan.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat