Jourdanin mökki on Paul Cezannen ( 1839 - 1906 )  modernin taiteen suuren mestarin yksi viimeisimpiä teoksia. Hän maalasi sen vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa, vuonna 1906. Cezanne oli koko uransa aikana täysin vakuuttunut siitä, että tärkeintä ei ole aihe, vaan se, miten aihe esitetään. Hän oli jo nuorena taiteilijana lähtiessään Pariisiin sanonut: Aion hämmästyttää Pariisin omenalla. Sen hän toki tekikin. Hän kehitti asetelmamaalauksen täysin uudelle tasolle. Ratkaisevaksi tuli se, miten sommitelma toimii.

Cezanne jatkoi tilan tutkimista lävitse koko uransa. Tässä työssä hän näyttää, kuinka hän on saavuttanut puhtaan silmällä havaitsemisen asemesta, täydellisen aistikuvan välttämisen. Tässä maalauksessa, jossa hän maalasi ystävänsä Jourdanin mökin, hän onnistuu luomaan teoksen kautta katselijalla täydellisen tilanne ja tunnekuvan. Teoksessa on Cezannelle hyvin tyypillinen siveltimen käyttö. Sillä hän saa aikaan liikkeen tunnun. Tässä maalauksessa voimme aistia Provencen alueella usein puhaltavan voimakkaan tuulen. Samoin eteläisen Ranskan kirkkaan taivaan puhdas sininen vain korostuu siitä, että taivaan pinta on rikottu siveltimen avulla.

Cezanne oli omana aikanaan hieman yksinäinen susi. Hän kävi Pariisissa, mutta ei ollut vakuuttunut impressionistien tyylistä. Hän kaipasi takaisin rakastamaansa Provenceen. Siellä hän maalasi yksin luoden täysin omanlaisen tyylinsä.  Cezannen vaikutus myöhempiin taiteilijoihin, kuten Picassoon oli valtava.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla