Kirjoitukset avainsanalla TULI

Hevosenkenkä tuo onnea. Sen tietävät kaikki. Miksi se tuo onnea? Sen tietää harvempi. Siihen on taustalla useampiakin syitä. Ensinnäkin hevosen kenkä suojeli hevosen kaviota. Se oli siis suojeleva elementti. Sen lisäksi se taottiin raudasta tulen avulla. Tulen jumala oli yksi voimakkaimpia jumaluuksia. Siihen siis siirtyi suojelevana voimana jopa vahvan tulen jumalan voima.

Miten päin se sitten seinään tai oven yläpuolelle laitetaan? Sillä on muuten vanhan symboliuskomuksen mukaan paljonkin väliä. Hevosenkengän pitää aueta ylöspäin. Näin on ajateltu, että kaikki suojeluvoima ja onni pysyy sen sisällä. Jos se aukeaa alaspäin on vaara, että onni valuu siitä pois.

Ainut poikkeus on, jos sen sisälle laitetaan joku paholaiseen tai paholaisen sarviin viittaava esine. Silloin hevosenkenkä laitettiin alaspäin, paholaisen sarvi sen sisään. Näin se painaa paholaisen alas.

Tarkkana sen hevosenkengän kanssa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Markiisitar Marie-Anne de Mailly-Neslen Jean Marc Nattierin maalaamana 1700-luvun puolestavälistä on hyvä symboliharjoitus teos kaikille symbolien ystäville. Teoksen nimi on markiisitar Päivä sarastuksena. 1700-luvulla oli muotia tehdä muotokuvista myös allegorisia hahmoja. Sitä markiisisitar tässä on selvästikin. Hänen päänsä päällä on Venus ammuntähtenä. 1700-luvun maailmankuvaan kuuluivat vielä hyvin vahvana maailmankaikkeuden neljä peruselementtiä. Ne ovat tuli, ilma, vesi ja maa.

Ennen kuin luet pidemmälle katsele tarkkaan kuvaa ja yritä etsiä ne siitä.

Tuli ja vesi lienevät helposti löydettävissä. Toisessa kädessään markiisitar pitää soihtua eli tulta. Toisessa hänen kädessään on vesikannu eli vesi.

Ilmakaan ei ole vaikeaa havaita. Ilma on kaikkialla. Se on kuvattu ilmavirtana, tuulena, joka muun muassa nostaa hänen vaatteitaan sekä pilvinä. Kaikki tapahtuu ilmassa. Uskallan epäillä, että vaikein on löytää tästä maahan viittaava elementti. Voimme kuitenkin olla varmoja tietäessämme maalauksen tekoajankohdan sekä löydettyämme kolme elementtiä, että se on jossain teoksessa. Yritä vielä kerran, ennekuin luet pidemmälle. Katsele kuvaa, mieti ja kertaa samalla ihmiskunnan taiteen historiaa mielessäsi.

Kyllä vaan. Maahan viittaava elementti on hänen lähes paljastetuissa rinnoissaan. Niissä on selvä viittaus maaäitiin. Sen ymmärrettyämme ymmärrämme myös, kuinka imarteleva hänen muotokuvansa on sekä naisia, että häntä kohtaan. Hän ja hänen kautta nainen on yksi maailmankaikkeuden peruselementeistä: maailmankaikkeutta ylläpitävä voima.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat