Kirjoitukset avainsanalla tähti

Koiran ja kissan omistajat tietävät, kuinka lämmin on lemmikin keho omaa vasten.  Omistajat tietävät myös, kuinka raivostuttavaa ja rasittavaa on vinkuna tai naukuminen kello 03.00 yöllä, kun karvakaverin on pakko päästä ulos. Lämmin peitto saa jäädä, tohvelien etsintä, mihin se aamutakin laitoinkaan? Meteli käy kovemmaksi: haluan ulos justiinsa nyt! Manaten lemmikkejä ja omaa elämää, aivan unisena raahaudut ulko-ovelle ja avaat sen. Eläin livahtaa ulos alta nanosekunnin. Ilma tuntuu viileältä, suorastaan kylmältä, mutta kuun valo houkuttaa astumaan ovesta ulos. Taivas kaikkine tähtineen aukeaa yllä. Kuunvalo on toisinaan niin voimakas, että se tuntuu valaisevan koko pihan ja lähiympäristön. Valo on samalla tavoin voimakas kuin hieman pilvisenä päivänä. Jäät katselemaan tähtiä. Niitä on loputtomasti.

On helppo ymmärtää, miksi kautta aikain ihmiset ovat tuijottaneet taivaalle ja etsineet sieltä vastauksia oman elämänsäkin kysymyksiin. Olipa kyse astrologiasta, astronomiasta, merenkulusta, kosmologiasta tai teologiasta näinä maagisina hetkinä taivas kiehtoo ja tuntuu tarjoavan vastauksia ja kysymyksiä ratkaistavaksi yhtä paljon kuin tähtiä on taivaalla. Kun taivaalla erottuu linnunmaidonvalkeana linnunrata, onni lähes jo pakahduttaa hengityksen.

Tähtitaivas on syvä ja puhutteleva. Osa tähdistä vilkkuu, osa tuntuu pysyvän paikoillaan. Tunnettujen tähtikuvioiden lisäksi on kiehtovaa etsiä omia yhdistelmiä, kuin lapsena vetäessä viivoja paperilla olevien pisteiden välille, niin, että lopulta niistä muodostui joitain tunnistettavissa olevaa. Karvakaveri on jo aikaa sitten livahtanut takaisin sisään. Kun vihdoin maltat jättää huimaavan näkymän arvoituksineen ja menet sisään sekä asetut takaisin samaan sänkyyn, puristat kiitollisena lemmikkiäsi: ilman sitä, tämäkin kauneuden kokemus olisi jäänyt saamatta. Kiitos kaikille elämäni karvakamuille!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähti kuin tähti, niinkö? Ei suinkaan. Tähdissä on eroa. Paljon käytetty ja silti ihmeen vähän tunnettu on kahdesta neliöstä muodostunut tähti. Se esiintyy lukemattomissa kulttuureissa. Hindut ovat käyttäneet sitä Lakshmin eli rikkauden jumalattaren tähtenä. Se esittää hänen kahdeksaa toisarvoista ilmestymistään. Juutalaiset pitivät sitä Melkisedekin sinettinä. Kaikkein eniten sitä tapaa kuitenkin islamilaisessa kulttuurissa. He kutsuvat sitä nimellä Ruz el Hizb. Heille se on merkinnyt jumalan luomaa maailmankaikkeutta. Hyvin varhain islamilaisessa kulttuurissa sitä alettiin käyttämään yleisesti arabialaisen aakkoston symbolina. Sillä on vanhastaan jo merkitty myös kappaleen loppua. Se on geometrisena kuviona täydellinen ja lopettaa sen, mitä sillä kertaa piti sanoa. Tässä mielessä se on täydellisyyden symboli. Ei ole enää mitään lisättävää. Vanhoissa islamilaisissa teksteissä ja koristeluissa, sitä käytetään kuin emojia nykyisin, kertomaan lyhyesti, kuvallisesti: tässä kaikki tällä kertaa, ei ole mitään lisättävää. Etelä-Espanjan Andalusiassa sitä näkee erityisen paljon. Tässä se on kuvattu Alhambran palatsin seinästä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Symbolien tiet ovat pitkiä ja arvaamattomia. Kun seuraavalla kerralla valitset hotellia ja otat kolmen tähden hotellin muista ihmeessä Itämaan tietäjiä.

Itämaan tietäjistä tuli myös kuninkaiksi kutsuttuja 500-luvulla, kun läänityslaitos Euroopassa toi kuninkaat valtakeskiöön. Heidän maallisten jäämistöjensä oletetaan saapuneen Eurooppaan jo aiemmin. 300-luvulla silloisen Rooman keisarin Konstantinus Suuren äidin, Helenan sanottiin tuoneen tietäjien ruumiit Milanoon. Heidän kunniakseen rakennettiin Milanossa kirkko, joka edelleen on olemassa ja ehdottomasti käymisen arvoinen rakennus. Kirkon suojissa saivat tietäjät levätä kauan rauhassa ikuistauntaan. Sota rikkoi lopulta hautarauhan. Frederik punaparta Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan keisari lähti sotaretkelle Italian niemimaalle ja valloitti Milanon 1162. Keisarin palattua Kölniin häntä jäi vaivaamaan tietäjien hauta. Lopulta hän lähetti palveluksessaan olleen Reinald von Dassein Milanoon hakemaan tietäjien jäämistöjä Kölniin. Reinald teki työtä käskettyä. Matka oli pitkä ja hankalakin. Se kulki Sveitsin kautta.

Kaikilla majatalon pitäjillä, jotka Reinaldin seurueineen majoittivat, oli taatusti tiedossa, miten arvokkaat yövieraat heillä olivat yöpyneet: Kolme Itämaan kuningasta. Kunnia oli niin suuri, että pitihän se kertoa muillekin. He laittoivat tämän merkittävän hetken jälkeen majatalonsa kunniaa osoittamaan kolme tähteä. Tähteä seuratenhan olivat tietäjät Betlehemiin löytäneet, siten tähdestä oli tullut tietäjien symboli. Nyt kolmesta tähdestä tuli sitten sellaisen majapaikan symboli, joka kelpasi jopa kolmelle tietäjille. Hotellien tähtiluokitus oli siis syntynyt.

Samoihin aikoihin ja samasta syystä ilmaantui myös ruokapaikkojen nimeksi kolme kruunua. Kyseessä oli luonnollisesti paikka, johon tämäkin pyhäinjäännöksiä kuljettava seurue oli pysähtynyt ruokailemaan.

Loppiaiskuvana on Santiago de Compostelan kaupungin vanhimpiin kuuluvan kirkon sisäänkäynnin yläpuolella oleva kohokuva. Se esittää Itämaan tietäjiä. Jeesusta lähimpänä on valkeapartainen Melchior. Hänen sanotaan olleen nuori ja komea. Koskapa hän ylpeili ulkonäöllään liikaa, Jumala rankaisi häntä kasvattamalla hänelle pitkän valkean parran yhden yön aikana. Seuraavana näemme tummaihoisen Balthasarin ja viimeisenä on kuvattu Caspar. Tässä kuvassa näemme heidät  kruunattuina kuninkaiksi.

Hyvää Loppiaista!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat