Veronan San Zenon basilikassa on freskosarja, jonka on maalannut Neitsyt Marian mestarina tunnettu 1300-luvun taiteilija. Huolimattomasti katsottuna saattaa näyttää siltä että kuvassa on suojelusenkeli. Mistä sitten erottaa, ettei kyse ole suojelusenkelistä? Jälleen kerran symbolit tulevat avuksemme. Enkelin taluttamalla pojalla on kala kädessään. Se antaa meille avaimen kuvan aiheen tulkintaan. Kyseessä on Vanhan Testamentin apokryfikirjan kertomus Tobiatista  ja hänen ihmeellisestä kalansaalistaan. Kertomus on matkakertomus. Siinä kerrotaan, kuinka hurskas juutalainen voi elää hyvin ja uskonsa mukaan, myös vieraalla maalla. Tobit sokeutuu, kun hän nukkuu ulkona ja lintu ulostaa hänen silmiinsä. Hänen poikansa Tobiaan pitäisi mennä hakemaan velkoja eräältä naiselta. Nainen on neitsyt, joka on jäänyt leskeksi seitsemän kertaa. Paholainen Asmodeus on tappanut hänen kaikki miehensä heti hääyönä. Arkkienkeli Rafael, joka on pukeutunut ihmiseksi auttaa Tobiasta kaikin tavoin. Hän saa saaliikseen kalan. Rafaelin ohjeiden mukaan hän ottaa kalasta sappirakon, maksan ja sydämen.

Hän tapaa lopulta leskenkin. Rafael neuvoo häntä ottamaan leski vaimokseen. Näin hän tekee ja onnistuu ajamaan pahanhengen pois polttamalla kalan sydämen ja maksan. Lopulta Tobias onnistuu hieromalla kalan sappirakkoa isänsä silmiin, myös palauttamaan tämän näön.

Suojelusenkeli maalauksia ei tehty vielä 1300-luvulla. Niiden aika alkaa vasta 1600-luvulla. Kala Tobian kädessä on se symboli, josta näemme, mistä kuvassa on kyse.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla