Kirjoitukset avainsanalla SYDÄN

Rakkauden symboleja on monenlaisia. Tässä keskiaikaisessa, rakastavaisia esittävässä miniatyyrikuvassa niitä on useampia. Symbolit viittaavat rakkauden eri aspekteihin.

Mies lähestyy neitoa tarjoten hänelle sydämensä. Hän pitelee sydäntään oikean käden sormien välissä. Neidon ja sulhon ympärillä on metsä, jossa on paljon kaneja. Kani antaa jo viitettä jälkikasvusta. Kania on pidetty lisääntymisen merkkinä. Se saattaisi symboloida myös kuolemansynneistä himoa, mutta tässä ei ole kyse synnistä. Siitä kertoo liljankukka, jota neito pitää kädessään. Lilja viittaa hyveellisyyteen ja tahrattomuuteen. Neidon käsivarrella istuu haukka. Haukka on jo antiikin Egyptin ajoista saakka viitannut hedelmällisyyteen ja rakkauteen. Koira kertoo tämän rakkauden laadusta. Se on uskollista rakkautta. Koira on uskollisuuden symboli. Aivan kuvan keskellä alalaidassa on hieman nupuillaan oleva ruusupensas. Se kertoo meille rakkauden olevan nuorta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omalla ajallamme on usein tapana luulla, että me olemme keksineet kaiken. Museot ovat ihastuttavia paikkoja siksikin, että ne muistuttavat meitä siitä, kuinka vähän me olemmekaan itse keksineet. Valokuvissa on tullut muodiksi näyttää käsillään sydänsymbolia  tervehdyksenä ystäville. Se tuntui minustakin aluksi aika modernilta. Sitten muistin muutamia teoksia menneisyydestä. Tässä on Hugo van der Goesin teos 1400-luvulta tai oikeammin sen yksityiskohta. Siinä  Neitsyt Maria tekee sormillaan sydänmerkin kohden Jeesusta. Jeesuksen sydän oli kautta vuosisatain tapana kuvata niin sanottuna Pyhänä Sydämenä. Tässä tekijä laittoi Jeesuksen Pyhän Sydämen läsnä olevaksi jo Jeesuksen syntymään käsien kautta. Ei siis mitään uutta auringon alla. Käsillä tehtyjä sydänmerkkejä on kulttuurissamme ollut jo vuosisatojen ajan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat