Tuntemattoman flaamilaisen taiteilijan talvinen kuva 1600-luvulta muistuttaa meitä reformaation suunnattomasta vaikutuksesta taiteeseen. Kun uskonpuhdistuksen taiteilijoille ei ollut sopivaa maalata pyhiä kuvia valtaavat uudet aiheistot kankaat. Kylmien talvien aikana joet ja kanaalit jäätyivät. Maisema muuttui valkeaksi ja harmaat sävyt esiintyivät kaikissa vivahteissaan. Pääsemme kurkistamaan 1600-luvun ihmisten arkielämään. Näemme, kuinka aikuiset lapset nauttivat jäätyneen veden päällä ulkoilusta. Näiden kuvien välittömyyden tunne on niin aito, että meidän on vaikea muistaa sitä, että tällöin ei vielä maalattu ulkona lainkaan. Lyijyputkilo, joka mahdollistaa värien viennin ulkoilmaan ja kannettavien telineiden tulo antavat odottaa itseään vielä parisataa vuotta. Tämä, kuten muutkin ajan vastaavat kuvat ovat kaikki maalatut ateljeessa, sisätiloissa. Sen muistaminen tekee näistä kuvista ehkä vieläkin ihailtavampia.

Ajan taiteilijat rakastivat symboleita ja vertauskuvia. Näillä jäänpäällä liikkuvien ihmisten kuvilla he muistuttavat ihmiselämän hauraudesta. Jää saattaa murtua milloin tahansa. Samoin liukas jään pinta saa kaatumaan. Minkälaisia vertauskuvia elämästä sinä löydät tässä kuvassa olevista ihmisistä? Kuka kaatuu? Kuka ohjaa toista? Kuka luistelee omia teitään? Ketkä nauttivat ja ketkä mahdollisesti pelkäävät?

Kommentit (2)

Helena L
3/2 | 

Minusta kuvassa ei niinkään luistella, vaan tehdään jotain. Taustalla ehkä muutamalla lapsella..
Etuvasemalla on aivan selvästi käynnissä Kurling peli.
On pilkkijöitä, tai ainakin näyttää, että jonkin sortin reikiä on kairattu jäähän ja kalaa varmaankin yritetään saada.  Kummalista on vene jäätyneenä jokeen ja  jossa ihminen istuu. Veneethän nostettiin ylös, koska olivat puuta ja olisivat muuten hajonneet jäiden puristuksessa. Aika oli köyhää, joten ei kaiketi ollut tapana turmella omaisuutta tieten tahtoen. Vielä enemmän taulussa kiinnitin huomioita lintuihin ja niiden ruokintapaikkaan, paljn niitä ainakin on? Arvaan, että maalari on joko maalannut taulun katsomalla ikkunasta, tosin talo näyttää silloin olevan joen päällä.. Tai sitten tehnyt työn muistikuvasta ja liittänyt siihen omiaan.  Iloinen vapaa-ajan vietto menossa selvästi.

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
4/2 | 

1600-luvun protestanttikuvat ovat aina moraalikuvia. Ne vain nayttavat maisemilta, mutta eivat kuvaa todellisia tilanteita jaalla vaan moraaliopetuksia. Hajoavassa veneessa istuva lahestyy kuolemaa, lahoava venee muistuttaa elaman lyhyydesta ja kuoleman vaajaamattomyydesta. Elamansa voi viettaa kalastamalla tai pelaamalla. Kumpi kannattaa? Jumala ruokkii lintunsa pohjaa Raamattuun.

Liisa Vaisanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla