Vanhojen teosten miniatyyreissä törmää toisinaan hauskoihin yksityiskohtiin. Tässä miniatyyrikuvassa on esitetty lävitse keskiajan käytössä ollut täisuti. Kun ihmisen päässä täiden lukumäärä ylitti tietyn rajan, otettiin suti esiin. Kuten  kuvasta näkyy, sillä sudittiin täitä hiuksista pois. Idea sudissa oli siinä, että sillä lähti vain osa täistä, ei kaikki. Täikampa ei olisi tullut kuulonkaan. Osan täistä kuuluikin jäädä päähän.

Humoraalioppi oli ihmisen terveyden tilan teoriapohja aina 1800-luvulle saakka. Sen mukaan maailma koostui neljästä alkuaineesta: ilma, tuli, maa ja vesi. Ihmisen perusnesteet taas olivat keltainen sappi, musta sappi, lima ja veri. Nämä nesteet olivat yhteydessä alkuaineisiin. Kun nesteet olivat tasapainossa maailmankaikkeuden alkuaineiden kanssa ja sen lisäksi keskenään, ihminen voi hyvin ja oli terve. Jos jonkun nesteen määrä nousi liikaa suhteessa muihin nesteisiin, ihminen sairastui. Veren imentä oli yksi tyypillinen tapa hoitaa terveyttä. Se takasi, että veren määrä suhteessa muihin nesteisiin ei ole liian suuri. Verta imeviä täitä pidettiinkin tuiki tarpeellisina ihmisen terveydentilan kannalta. Täit poistivat liikaa verta ja siten suojelivat ihmistä mielitaudeilta. Siksi täitä oli hyvä olla. Jos niitä oli liikaa, veri taas väheni ja taas oli sairaudenuhka todellinen. Siksi täistä sudittiin vain liiat pois, kuten kuvassakin näkyy.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla