Kirjoitukset avainsanalla jesuiitat

Symboleita tutkiessani törmään ehkä tavallista ihmistä useammin salaliittoteorioihin. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, kuinka usein ihmiset kysyvät siitä, mitä mieltä olen symbolien kytkennöistä salaliittoihin. Vielä yllättyneempi olen ollut siitä, kuinka vahvasti ihmiset uskovat maailmalaajuisten salaliittojen olemassaoloon.

Kiinnostuin tutkimaan salaliittoteorioiden ihmeellistä historiaa. Salaliittoteoria on siis teoria, sitä ei ole voitu todistaa. Se on eri asia, kuin vaikkapa historiallinen, todistettu tapahtuma, jossa esimerkiksi joku ihmisryhmä vehkeili toisen selän takana viedäkseen häneltä hengen tai kaapatakseen vallan, jossain valtiossa. Maailmanlaajuisen salaliittoteorian ajatus on erilainen. Sen mukaan, joku tavoittelee koko maailmaa. Siihen tietysti tarvitaan jo alkuunsa tietoisuus maailman olemassaolosta sekä vahva globalisoitunut pohja.

Jo tämän tähden useimmat näistä teorioista rikkovat kaikki loogisuuden rajat. Olen kuullut teorioita, joissa Pythagoras, joku Antiikin faaraoista, Magdalan Maria tai vaikkapa Leonardo da Vinci ovat nykytulkinnan mukaan tällaisen maailmanvaltaa tavoittelevan seuran historiallisia jäseniä. Varsinkin viihdeteollisuus esittää tällaisia teorioita tiuhaan tahtiin. Myönnän, että luen vapaa-ajallani usein historiallisia rikosromaaneja. Niissä esitetyt teoriat ovat kiehtovia ja ihmeen hyvin rakennettuja. Sitenhän hyvä viihde toimii: rakentaa uskottavan pseudotodellisuuden. Niiden soveltamisella todellisuuteen on vain yksi ongelma. Se on suuri ongelma. Jotta voi tehdä maailmanlaajuisen teorian, täytyisi olla käsitys maailmasta. Miten esimerkiksi Pythagoras tai Magdalan Mariakaan olisi voinut suunnitella maapallon valtaamista, kun heidän maailmankäsityksensä rajoittui hädin tuskin Välimereen? Silloin myös heidän yhteytensä muihin maapallon osiin ovat olleet käsittääkseni aikamoisen huonolla pohjalla. Salaliittoteorioita levittäville ja niistä puhuville, en tahdo löytää yhteistä kieltä tai oikeaa tapa argumentoida. Salaliittoteorioihin kuuluu syvä usko. Kannattajat uskovat teoriaan niin vahvasti, että millään päättelykyvyllä tai historiallisilla tosisaikoilla ei ole merkitystä. Törmäsinpä jokin aika sitten ajatukseen siitä, että jesuiitat ovat johtaneet maailmanlaajuista salaliittoa jo vuosituhansien ajan. Minun vastaväitteeni siitä, että jesuiittajärjestö ei ole edes ollut olemassa kuin noin 500 vuotta oli täysin turha. Vanhan sanonnan mukaan: kukaan ei ole niin kuuro, kuin hän, joka ei halua kuulla.

 

Jesuiittajärjestö käyttää usein tunnuksenaan kirjainyhdistelmää:  IHS. Se viittaa sanoihin: Jeesus, ihmisen pelastaja.

Salaliittoteorioiden isänä nykyisessä mielessä voidaan pitää Rudolf Steineria (1861 – 1925), Itävaltalaista antroposofian isää, filosofia ja pedagogia. Ensimmäisen kerran julkisesti pohdittiin maailmanlaajuisen salaliiton teoria ja luotiin siihen kuuluva sanasto vasta vuonna 1964. Se tapahtui Kennedyn murhan yhteydessä Yhdysvalloissa.

Dollarissa olevaa Jumalan laupeaa ja kaikkinäkevää silmää halutaan tulkita pahana, pelottavan IIluminaatti-nimisen järjestön merkkinä. Yhdysvaltain rahoissa lukee myös: Luotan Jumalaan. Siltä tekstistä ei kukaan jostain syystä luo teorioita. Näyttääkin siltä, että kuva on sanaa vahvempi epäluuloisille ihmisille. Aloituksen Jumalan silmä on Santiago de Compostelan-kirkon katosta. Jumalan silmä auttavana ja lempeänä on hyvin vanha tunnus. Kun ihmisen huono omatunto kasvoi, silmästä tulikin vahtiva ja ilkeä.

Mihin salaliittoteoriaa tarvitaan, on ollut  yksi ensimmäisiä kysymyksiä, jotka minussa ovat heränneet. Mehän luomme asioita johonkin tarpeeseen. Koska sellainen teoria on luotu, siihen täytyy olla tarve. Mielenkiintoista on myöskin huomata, että anglosaksinen maailma on selkeästi enemmän salaliittoteoriaan suuntautunut. Teorian suurimmat kannattajat löytyvät anglosaksisilta alueilta. Toki myös Suomesta, koska Suomessa näiden kulttuurien vaikutus on niin suuri. Viihdemaailma tietenkin käyttää teoriaa ja sen suomia mahdollisuuksia viihdyttämiseen. Se, että sieltä ne leviävät todelliseen elämään, kertoo siitä, että viihde on onnistunut luomaan uskottavia malleja. Niin uskottavia, että ne sekoitetaan todellisuuteen.  Kunpa tietäisitte, kuinka moni väitti minulle näkevänsä naisen nuoren pojan asemesta Jeesuksen rinnalla, Leonardo da Vincin viimeisessä ehtoollisessa Dan Brownin teoksen julkaisemisen jälkeen. Siihen saakka se oli kaikista ollut nuori poika. Romaanin tavasta kirjoittaa uskottavasti, kertonee vahvimmin se, että silloinen Paavi Ratzinger kutsui kirjailija Brownin moitittavaksi Vatikaaniin. Paavi sanoi, ettei tuollaisia saa väittää. Ihme on, että kirjailija meni paikalle nuhdeltavaksi. Ehkä hän oli utelias tapaamaan paavin. Hän muistutti paavia yksikantaan siitä, että eihän hän tee tiedettä, hän kirjoittaa romaaneja ja romaanit pohjaavat mielikuvitukseen.

Aivan nuorena asuin jonkin aikaan Bostonissa. Silloin siellä oli televisiossa meneillään jännittävä sarja: Apinoiden Planeetta. Siinä apinat ottivat vallan maailmassa, ja syrjäyttivät ihmisen. Se on yksi suosituimpia viihdemaailman esimerkkejä maailmanlaajuisesta salaliitosta. Tämä kaikki heijastaa ihmisen pelkoa tuntemattomaan.

Mutta täytyy teorioiden syntymiseen olla syvempikin syy. Olen tullut siihen tulokseen, että se toimii, kuin joukkosynninpäästö. Pääsen vastuusta, kun syytän muita. Jos vielä väitän, että ne muut toimivat salassa, niin silloinhan minun: pienen ihmisen ei oletetakaan voivan vaikuttaa asiaan. Meillä on moraalisesti tapana jakaa asiat hyviin ja pahoihin sekä ihmiset hyviin ja pahoihin. On kivaa lukea itsensä niihin hyviin ja syyttää muita pahuudesta. Koskapa kateus on ihmisyyteen kuuluva asia, niin syylliset tulee helposti nimetyksi niistä, joille voisin olla muutoinkin kateellinen: menestyneille ja valtaa pitäville. Nykyisenä aikana, jolloin politiikka on entistä enemmän vieraantunut todellisuudesta, ja yhteiskunnassa, jossa tunnetaan epävarmuutta yhteiskunnallisista asioista, lisääntyy paranoia. Paranoia on luonnollinen seuraus siitä, että ihminen pelkää ja kokee, ettei voi vaikuttaa. Paranoialla on vain surkeita historiallisia esimerkkejä. Edellisellä vuosisadalla näimme, mitä tapahtui, kun ihmiskunnan itseaiheuttama kriisi sai aikaan joukko paranoian. Sen joukkoparanoian seurauksena etsittiin paha ja syyllinen ihmisen rodun ja uskonnon perusteella. Paha oli löytynyt ja se voitiin syyllistää kaikkien omistamin virheistä. en minä olekaan huono vaan nuo muut ovat niin läpeensä pahoja. Ehkä tässä paljastuu salaliittoteoria-tarpeen ikävin puolin. Ihmisen henkinen laiskuus. On niin ikävää toimia ja tehdä oikeasti jotain tai edes ottaa selvää. Mieluummin näpyttelen tietokoneeltani tarkastamattomia tietoja, sulkeudun pelkooni ja syytän muita. Minua pelottaa inhimillinen saamattomuus ja tietämättömyys huomattavasti enemmän kuin yksikään teoria salaliitosta.

Antiikin Egyptissä esitettiin alun perin Auringon Jumalan silmä kuvan tapaan. Myöhemmin se liitettiin haukka-jumalaan, nimeltään Horus. vahvaa silmämeikkiä käytettiin Egyptissä, koska sen ajateltiin suojelevan kaihilta. Kaihi oli Egyptin yleisimpiä sairauksia. Se ei luonnollisestikaan ollut iän aiheuttama, koska elinikä oli lyhyt, vaan auringon aiheuttama kaihi. Kaihileikkauksiakin egyptiläiset jo tekivät.

Sitten vielä esitän symbolitutkijan ajatuksen. Symbolit ovat tehty viestimiseen. Niillä halutaan kertoa, ei salata. Jos kieltä osaa voi ottaa sanoman vastaan. Jos sitä ei osaa, kyse on kielitaidottomuudesta, ei salakielestä. En osaa japania, en silti ajattele sen olevan salakieltä.

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Hei Liisa! 

Ensiksi kiitän suuresti mielenkiintoisesta blogistasi ja muutenkin asiantuntemuksen levittämisestä symboliikan alueella unohtamatta sivistystäsi kulttuurihistorian, kristinuskon etc. saralla. Levität myös positiivista spirittiä kasvoillasi ja fysiikallasi, kiitos tästäkin! Kiitos myös, että pureuduit rohkeasti salaliittoihin, jotka vellovat kovasti mm. internet-maailmassa. Siksipä mielelläni haluan tietää mielipidettäsi salaseurojen kuten Bohemian Grow, Skull&Bones, Vapaamuurarit osalta? U.S. eliittipolitiikoista mm. G.W. Bush ja John Kerry ovat Skull&Bonesin jäseniä. Entäpä vapaamuurari Albert Pike:

"Lucifer, the Light-bearer! Strange and mysterious name to give to the Spirit of Darkness! Lucifer, the Son of the Morning! Is it he who bears the Light, and with its splendors intolerable, blinds feeble, sensual, or selfish souls? Doubt it not!" ~ Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry

Tekstihän tuo esille, että vapaamuuraridogma on saatananpalvontaa. Pike myös "ennusti" kaksi edellistä maailmansotaa prikulleen oikein. Puhumattakaan siitä mitä eronneet vapaamuurarit Jim Shaw, Pertti Jotuni tai Juhana Julin ovat kertoneet julkisuudessa. Vapaamuurareiden edistyminen salaseurassa tapahtuu vaiheittain erilaisten vihkiytymisseremonioiden kautta. Aste asteella muurarioppilas vihkiytyy muurarifilosofiaan syvemmin. En voi sanoa, että jokainen vapaamuurari olisi "huono ihminen". Mahdollisesti monien mielestä hän on mitä mukavin mies tai nainen (naisille oma looShit). Kysymys on kuitenkin siitä millainen filosofia taustalta löytyy. Ja näillä salaseuroilla se on luciferinen. 

Mikäli olen väärässä salaseurojen osalta, olen pahoillani. Ehkä olen sitten yksi niistä "hurahtaneista foliohatuista" ja jouduin tarkistamaan lähteeni uudelleen. Toisaalta ilman uskoa Kolmiyhteiseen Jumalaan en näkisi syytä ajatella, että langennut saatana olisi korruptoimassa ihmisten mieltä. Olenko sitten hurahtanut hihhuli? 

Mitä nöyrimmin kiitän sinua Liisa, että sain lähestyä sinua näin blogisi kautta. Valitan tekstin huonoa jäsentelyä ja aukkoja. Olisin tarvinnut ehkä enemmän aikaa syvempää analyysia varten. 

Kristuksen Jeesuksen nimessä, amen!

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
2/6 | 

Hei! Kiitos sinulle, kun seuraat blogiani ja kommentoitkin. Nyt on tosiaan ehkä maailman epävarmuudestakin sellainen aika, että näitä salaliittoteorioita on paljon. Yhtä vähän, kuin uskon maailmanlaajuisiin salaseuroihin, uskon hurahtaneihin foliohattuihin. Me saatamme vain tarkastella asioita hieman eri näkökulmista. Varmasti on olemassa erilaisia kerhoja, jotka haluavat pitää piirinsä suljettuina ja tapansa salaisina. Minullakin taisi pikkutyttönä olla jokunen salaseura ystävieni kanssa salasanoineen kaikkineen. Ymmärrän toki, että aikuisten vastaavat herättävät suurempaa huolta. Oma peruslähtökohtani on aina ihmisten yleiseen hyvyyteen luottava. Se, että joku haluaa tavata ystäviään eikä halua sinne ulkopuolisia, ei minusta tarkoita automaattisesti sitä, että he tekevät pahaa. Vaikkapa, kun ,mieheni aikoinaan harrastuksenaan soitti yhtyeessä. He eivät halunneet harjoituspaikalleen ketään ulkopuolisia, eivät vaimojaankaan. Se ei tarkoita, että he tekivät mitään pahaa, hehän soittivat. Se oli vain heidän kavereiden omaa yhteistä aikaa. Siinä mielessä siis en peruslähtökohtaisesti epäile suljettuja seuroja. Taisipa aikanaan yliopiston osakunnillakin olla tilaisuudet sellaisia, ettei sinne otettu muita kuin osakuntalaisia. Se ei tarkoita, että siellä puuhattiin mitään rikollista. Yhdysvaltain yliopistoilla on usein tapana, että siellä on opiskelijakunta jaettu erilaisiin ryhmiin. Nämä ryhmät järjestävät kaikenlaista toimintaa, joka on tarkoitettu vain heille. Tällainen kuuluu myös aikuistumiseen. Ei kerrota aikuisille, mitä tehdään. No toisinaan tehdään tietty tyhmyyksiäkin. Sekin kuuluu nuoruuteen.

Liisa Vaisanen

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
3/6 | 

Kysymäsi Skull and Bones on käsitykseni mukana juuri yliopistopiirissä syntynyt seura. Seuran tunnus pääkallo ja reisiluut ovat varmasti symbolina kiehtoneet nuoria. Ehkä eivät ole ajatelleet sen vanhaa symbolimerkitystä eli Adamin haudan tunnusta. Sellainenhan on maalattu vuosisatojen ajan Eurooppalaisessa taiteessa krusifiksin juurelle. Kyseisen seuran perusti 1832William Huntington Russel, Yalen yliopiston perustajien jälkeläinen. Se, mikä tässä seurueessa on ehkä ikävintä, ainakin näin pohjoismaiselle, on se, että sinne ei valita Yliopiston parhaita vaan varakkaimpien perheiden jäseniä. Siinä mielessä se on tietysti elitistinen ja epädemokraattinen. Nykyisin käytäntö on käsittääkseni se, että sinne otetaan 15 jäsentä vuosittain. Jäsen maksukin lienee korkea. He auttavat toisiaan urakehityksessä. Mutta se lienee myös vain inhimillistä, että autamme minkä voimme ystäviämme. Minä esimerkiksi olen järjestänyt muutamia konsertteja ja myönnän kyllä, että mieluiten olen ottanut sinne soittamaan lapsuuden ystäviäni, toki hyviä muusikoita. Toisaalta, kun se on minulle harrastus, koen että saan auttaa niitä muusikoita, ihmisiä, joista pidän, unohtamatta tietenkään sitä, että heidän pitää olla hyviä. Itse kukin mielellämme autamme ystäviämme ja perheenjäseniämme käsittääkseni. Tietysti se, että sitä tehdään jonkin viranpuolesta, ei enää ole sopivaa. Tällä kaikella tarkoitan sitä, että aina ei ole eettisesti oikein kaikki mitä tehdään, mutta siitä on hyvin pitkä matka maailmanlaajuiseen salaliittoon. Skull et Bonesin kohdallakin tiedän, että sitä väitetään jopa maailman vanhimmaksi salaliitoksi. Mutta, kun se on historialtaan niin kovin nuori, kuten Yhdysvallatkin. Mitä tulee illuminaatteihin, sitä seuraahan ei enää ole. Se oli baijerilaisten vastine Vapaamuurijärjestölle, jossa oli paljon englantilaisia. Mutta se jouduttiin lopettamaan, koska hallitsija kielsi sen. Nykyisin se elää viihdemaailman tuotoksissa. Mitä vapaamuurareihin tulee, niin heillähänei ole edes täysin yhtenäistä symboliikkaa. Heitä maailmalla kytkee yhteen muutama ajatus. yksi on se, että kaikkien jäsenten pitää uskoa yhteen Jumalaan. Se siis sallii jäsenikseen muslimeja, juutalaisia tai kristittyjä tai vaikkapa Zarahoustralaisia. Ehkä sanoin hieman väärin tuonkin, pitää uskoa yhtene totuuteen. Siis kyseessä on selkeästi ruusuristiläinen liike. Ruusuristiläisyys leviää Eurooppaan Christian Rosencreutzin tuotua tekstejä Pyhältä maalta 1400-luvulla. Tosin historiantutkijat voivat hieman kyseenalaistaa hänen persoonansa. Ruusuristiläisiä liikkeitä on ollut ja on paljon. Vapaamuurarit ovat yksi niistä, eivätkä edes vanhin. Niiden yhteinen ajatus on se, että on olemassa yksi totuus ja että sitä kohden voi pyrkiä. Periaatteessa alkemia eli kemian edeltäjäkin ajatteli samoin. Tiede eroaa siinä, että tieteellisiä totuuksia on useita. Jokaisen maan vapaamuurareilla on omia käytäntöjään. He eivät ole sillä tavoin täysin yhtenäinen ryhmä. Ranskassa Vapaamuurarius on hyvin avointa. He julkaisevat jopa lehteä, jonka voi ostaa mistä tahansa kioskilta. He esiintyvät avoimina ja omilla nimillään haluten edistää tietynlaisia, sanoisin hyvinkin juutalaiskristillisiä arvoja. Heidän henkiseen tiehensä kuuluu rituaaleja. Vertaisin tätä ajatteluna vaikka buddhalaiseen valaistumiseen tai joogaan. Kukin kulkee tietään ja sanotaan, että, kun on henkisessä kehityksessään pidemmällä valaistuu tai ymmärtää jotain enemmän. Itse koen, että se kuuluu ihmisyyteen yleensäkin. Väitän ymmärtäväni kokonaisuuksia nyt 51-vuotiaana paremmin, kuin 20 vuotiaana. 

Liisa Vaisanen

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
4/6 | 

Mitä tulee Pikeen, hän tosiaan oli niin sanotun Skotlantilaisen riituksen vapaamuurarijäsen. Mutta hän oli paljon muutakin, hän oli nimenomaan Ranskan Suuren Vallankumouksen aatteiden kannattaja. Minun tulkintani tuosta tekstinpätkästä on hieman erilainen. En näe siinä nimittäin suoraa viitettä Saatanan palvontaan. Etenkin, jos mietin Ranskan Suuren Vallankumouksen ajan aatteita omaa taustaansa vasten. Vallankumous pohjasi valistuksen aatteisiin. Valistus oli toki maallistumista, sekolarisoitumista, mutta se oli myös pyrkimystä demokratiaan ja hyvinvoinnin tasaiseen leviämiseen. Paholaisesta on käytetty useita erinimiä: belsebuth, Saatana, Lucifer. Tuossahan sanotaan näin. Lucifer tarkoittaa siis valon tuojaa. Tuossa pohditaan nimeä, onko oikein kutsua paholaista valontuojaksi ja kielletään, ettei se ole hyvä nimitys paholaiselle. Vallankumouksen ihmiset juuri ajattelivat tuovansa valon, valistuksen nimi on Ranskaksi sana, joka tarkoittaa valaistumista. Siinä on ajatus siitä, että valo tulee, pimeys väistyy. Itseasiassa hyvin kristillinenkin ajatus. Toisaalta ajateltiin, että tiede tuo valoa ihmisen elämään. vaikkapa lääkkeiden kautta se on tapahtunutkin. Tiedettä ja tietoa voi käyttää hyvään tai pahaan. Ratkaisu on sitten etiikassa, kumpaa tekee. Tuossa ihmetellään, miksi valontuoja nimeä käytetään paholaisesta. Minustakin vaikka Kärpästen Herra on osuvampi nimi tai Perkele, kuin valontuoja. En osaa nähdä tuossa palvontaa vaan ihmettelyä termistä, sanasta, nimestä. En tunne mainitsemaisi kolmea herraa nimeltä. Miettisin kyllä sitäkin onko heidän todistuksena omista lähimmäisitään vilpittömiä ja millä mielellä tehtyjä. Esimerkiksi Suomessa voi Vapaamuurareille soittaa. Ehkä on hyvä ottaa yhteyttä ja keskustella avoimesti myös omista epäilyksistään. Yleensä kaikki selviää puhumalla. Yleensä olen sitä mieltä, että kaikki ovat viattomia, kunnes toisin todistetaan. Jos paholainen on, hän on varmasti sellainen, joka saa meidät epäilemään toisia ihmisiä pahasta. Bohemian Grow tai Bohemian Club on myös aika uusi järjestö. Viiden lehtimiehen San Franciscossa perustama 1872. Kokoontuvat kerran vuodessa klubillaan, jonka sijaintikin tiedetään. Monte Riossa, Californiassa. Pääsymaksu klubiin on suuri. Käsittääkseni ovat suuntautuneet seksuaaliseen mielihyvään. Sitä voi toki pitää moraalisesti arveluttavana, mutta tuskin siinä maailmanluokan salaliiton aineksia on, etenkin, kun jäsenet ovat kaikki Yhdysvaltain kansalaisia ja heitä lienee vain noin 2500. Voisikohan tätä verrata vaikka siihen Helsingin Keskustassa aikoinaan toimineeseen casinoon. Se oli keskittynyt peliin ja sinne pääsi vain jäsenet. No näillä boheemeilla mainetta lienee lisännyt se, että paikka, johon kokoontuvat, on rakennettu Intiaanien ajan vanhan pakanpaikan päälle. Mutta onhan suurin osa kirkoistakin rakennettu pakanajumalain temppelien päälle. Se tavallaan kuului asiaankin. Sillä näytettiin, että kristillinen Jumala on voittanut pakanajumaluuden. Nämä boheemit kaverit varmaan ärsyttääkseen muita pitävä ylläkin tätä mainetta. Ehkä hyvinkin ovat varakkaita pervertikkoja, mene ja tiedä, mutta en minä heitä vaarallisina maailman kannalta osaa pitää.

Minä sanon samaa, kuin sinä. Liian vähän tilaa ja  vähän aikaakin. Kiitos ajatusten vaihdosta ja kaikkea hyvää!
PS Jouduin vastaamaan3 monessa osassa, ylitin sallitun merkkimäärän!

Liisa Vaisanen

Teemu
5/6 | 

Hei Liisa!

Mitä nöyrimmät kiitokset vastauksestasi. Olet kyllä asiaan hyvin perehtynyt ja se, että viitsit vastata näin laajasti kysymyksiini, niin en voi muuta kuin olla hämmästynyt. Tekisitpä aiheesta kirjan tai dokumenttielokuvan. :)

Jään pohtimaan vastauksiasi. 

Liisa Väisänen
Liittynyt15.2.2016
6/6 | 

Kiitos sinulle kiinnostuksesta! Niin ja hyvästä kirja-ideasta, ehkäpä tuosta joskus teos syntyisikin. Hyvää kesänjatkoa!

Liisa Vaisanen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat